Wat is satoshi?

Satoshi is een Japanse naam, maar sinds 2008 vooral een wereldwijd bekende term in relatie tot Bitcoin. Wat is nou precies satoshi? Een satoshi is een heel klein deeltje van deze cryptomunt. Ongeacht welke actuele koerswaarde 1 bitcoin heeft: 1 satoshi is altijd die waarde gedeeld door 100 miljoen. Je kunt satoshis kopen en verkopen, zoals je ook BTC (bitcoin) kunt kopen en verkopen. De term is afkomstig van Satoshi Nakamoto. Dat is het pseudoniem van de anonieme bedenker(s) van Bitcoin. Als naam schrijf je het met een hoofdletter. Als BTC rekeneenheid schrijf je het met een kleine letter.

Satoshi Nakamoto

Wat is satoshi? Satoshi Nakamoto heeft de cryptomunt ontworpen op basis van de blockchain technologie. Meer daarover lees je bij onze samengevatte uitleg over Bitcoin. Daarin staat het belangrijkste wat je daarover zou moeten weten.

Bitcoin betalingssysteem
Nakamoto beschreef in een whitepaper uit 2008, getiteld ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ hoe het Bitcoin betalingssysteem in zijn werk gaat. En ook wáárom deze nieuwe digitale valuta, op een fundament van cryptografische codering, in de ogen van deze anonieme ontwikkelaar(s) zo enorm van belang is.

Wat is satoshi

Wat is satoshi? En hoeveel is het?

Een satoshi is in relatie tot bitcoin de allerkleinste betaaleenheid. Afgekort spreken we over 1 sat en meerdere sats. Je kunt ze kopen en ontvangen, verkopen en daarmee verzenden, ze bewaren of er mee betalen. Dat doe je met je bitcoin sats portemonnee, een digitale wallet. Transacties met satoshis gebeuren altijd rechtstreeks van de één naar de ander. Je hebt er géén bank voor nodig. Evenmin een andere centrale financiële instelling. Decentralisatie, op meerdere fronten, is een belangrijke drijfveer geweest voor het ontwikkelen van deze cryptografische munt.

Weten hoeveel een satoshi op dit moment waard is? Zie de live bitcoin sat koers!