Bitcoin sats sturen met Twitter: zo werkt het

Sats sturen met Twitter. Dat kan met de functie Fooien. Bitcoin ontvangen en versturen via Twitter is mogelijk met één van de externe betaalservices die dit sociale media platform hiervoor gekoppeld heeft. Gebruikers van iOs en Android kunnen hun Twitter-profiel zo instellen dat zij van hun volgers betalingen kunnen ontvangen. Zoals in de vorm van sats.

Een directe link naar je eigen betaalprofiel maakt het gemakkelijk voor Twitter-gebruikers om elkaar te helpen. Immers, via een kleine (of grote) betaling kan een volger de Twitteraar een steuntje in de rug geven. Dit helpt hem of haar om de blijkbaar gewaardeerde content te blijven maken. Dat kan de gesprekken en interactie op Twitter ook nog eens extra stimuleren.

Bitcoin sats sturen of fiat geld

Twitter gebruikt voor de fooi-optie de diensten van meerdere, externe betaalservices. Daaronder zijn er ook bitcoin betaaldiensten. Het via Twitter sturen van bitcoin sats – en als profieleigenaar dus het kunnen ontvangen van sats – werkt als volgt.

Als profieleigenaar de functie Fooien instellen:

  • Met deze functie voeg je links naar externe betaalservies toe aan jouw Twitter-profiel
  • Schakel de functie in door allereerst in iOS of Android te klikken op Wijzigen profiel
  • Klik op Fooien (deze is standaard uitgeschakeld) en accepteer het Algemene beleid
  • Vervolgens kom je in het instellingenscherm voor Fooien
  • Kies Fooien toestaan
  • Kies de externe betaalservice(s) – bijvoorbeeld die voor het sturen van bitcoin sats
  • Voer je gebruikersnaam of -namen in voor deze externe service(s)
  • Tenminste één gebruikersnaam ingevoerd? Dan verschijnt het icoon Fooien op je profiel

Wil je een fooi geven (zoals in de vorm van sats)?

  • Je kunt een Twitteraar ondersteunen door op zijn of haar profiel op het Geld-icoon Fooien te klikken (mits natuurlijk hij of zij die functie heeft ingeschakeld)
  • De functie Fooien vind je in iOS en Android in het betreffende Twitter-hoofdprofiel
  • Via Android is het geld-icoon ook te zien op het profiel binnen Twitter Spaces
  • Klik je op Verzenden? Dan verlaat je Twitter en kom je bij de gekozen externe betaalpartij
  • Kies je voor het sturen van bitcoin, zoals via het platform Strike? Dan kun je kiezen voor Weergeven in Sats (Satoshi) of Weergeven in BTC
  • Je kunt – bij Twitteraars die hun bitcoin adres aan hun profiel hebben toegevoegd – ook iemands bitcoin-adres kopiëren en plakken in een Bitcoin wallet

De hoogte van de fooi of de hoeveelheid sats die je wilt versturen, is in principe onbeperkt. Wel kan het betreffende betaalplatform mogelijk een maximum stellen.

Waarom sats sturen (of juist ontvangen) met Twitter

De reden waarom Twitter deze functie heeft toegevoegd? Als volger van een Twitter-account – oftewel een persoon – kun je hem of haar willen bedanken of steunen. Bijvoorbeeld voor geleverde informatie, tips of kennis. Of om hem of haar te helpen ondersteunen bij het uitoefenen van zijn of haar vak, goede doel, creatieve werkzaamheden of onderzoek. Kortom, je stuurt een fooi als blijk van waardering.

Betaalpartijen voor het sturen van sats via Twitter

De derde partijen waarmee Twitter samenwerkt om het sturen van sats mogelijk te maken, bestaan in elk geval uit het platform Strike. Het versturen van satoshis verloopt op deze manier via het snelle Lightning netwerk. Je verzendt en ontvangt via een Strike account gekoppeld aan Twitter de bitcoin gratis én instant. Overigens, wat betreft stacking sats: via strike kun je ook gemakkelijk sats verzamelen.

Twitter beleid en voorwaarden voor sturen van sats

Lees op de site van Twitter over het Algemene beleid (voor Fooien) en de voorwaarden. Zo heb je bijvoorbeeld, logischerwijs, met het sturen van sats of een andere fooi géén recht op het ontvangen van een (extra) product of service. Een ander punt is dat de wijze van fooi ontvangen of betalen in overeenstemming moet zijn met de voorwaarden van de gekozen betaalservice.


Wie op het Fooi-icoontje klikt, verlaat het Twitter platform. Je komt dan terecht in de app of op de website van de externe partij. Hou er onder andere ook rekening mee dat als je een fooi – zoals sats – stuurt, de ontvanger dan je naam, gebruikersnaam en adres gekoppeld aan die service kan zien. Andersom geldt hetzelfde. Voeg je een externe betaalservice aan je profiel toe? Dan kan de link tussen je gebruikersnaam, naam en adres daar en je Twitter-account openbaar worden. Kijk ook bij de algemene voorwaarden van de betreffende betaaldienst. Verder moet je minimaal 18 jaar zijn om via Twitter sats te mogen sturen of ontvangen.