Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto

Sats zijn vernoemd naar Satoshi Nakamoto. Wie is Satoshi Nakamoto? Het antwoord daarop is niet zomaar te geven. Het is een pseudoniem van een anonieme persoon of groep personen. Hij/zij heeft of zij hebben de cryptomunt Bitcoin ontworpen, op basis van de blokchain database. Dit is door ‘Satoshi’ in 2008-2009 bedacht en ontwikkeld. Daarbij hoort ook een peer-to-peer netwerk (P2P). Dat is een gedistribueerd netwerk van computers die aan elkaar gelijkwaardig zijn. Deze kunnen gezamenlijk bestanden opslaan en delen, bijvoorbeeld voor het uitwisselen van cryptovaluta zoals BTC. Dankzij Satoshi Nakamoto kunnen kopers en verkopers transacties uitvoeren met een digitale cryptomunt zonder tussenkomst van derden. Met de blockchain van Satoshi is betrouwbaar elektronisch geldverkeer mogelijk zónder centrale autoriteit. Bij dit digitale betaalmiddel BTC is een sat – van Satoshi – de kleinste eenheid.

Satoshi Nakamoto was van 2007 tot eind 2010 betrokken bij de ontwikkeling van Bitcoin (BTC). Met als essentieel onderdeel het schrijven van de code. Zie ook het Satoshi Whitepaper dat hij of zij in 2008 publiceerde(n). Deze heeft als titel ‘Bitcoin: een peer-to-peer electronisch geldsysteem’. Ofwel, origineel in het Engels: ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’. In 2009 minede Satoshi het genesisblok van Bitcoin, met bloknummer 0. Dit was het allereerste block met daarin het open source fundament van de gehele toekomstige Bitcoin blockchain. Hierin nam Nakamoto, behalve de code en data, ook een woordelijke boodschap op. Namelijk:

‘The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks’

Deze boodschap is een verwijzing naar een krantenkop uit het Britse The Times van die datum. Het wordt gezien als een bewijs dat het BTC genesis block op of na die datum is gemaakt. Maar ook als spottende kritiek op het instabiele financiële (banken)stelsel van fractioneel reservebankieren.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Terug naar wie Satoshi Nakamoto is of zou kunnen zijn. Tot 2010 bleef deze persoon of bleven deze personen, met andere ontwikkelaars, werken aan de Bitcoin software en broncode. Daarna droeg Satoshi de netwerkwaarschuwingssleutel en controle over de broncode over aan Gavin Andresen. En gerelateerde domeinnamen aan andere leden van de Bitcoin community. Daarmee beëindigde(n) hij/zij de officiële betrokkenheid bij de ontwikkeling van BTC.

Er zijn meerdere theorieën over de identiteit van Satoshi Nakamoto. Zelf heeft ‘Nakamoto’ niets losgelaten over zijn personaliteit. De naam is Japans, maar dat zegt verder niets of nauwelijks iets. Bovendien lijkt de taal die Satoshi gebruikte eerder Brits-Engels als moedertaal te verraden. Hetzelfde geldt voor termen die hij gebruikte in forumberichten. Bovendien was Satoshi bijna altijd online actief wanneer het ‘s nachts was in Japan… Daarnaast denkt een betrokkene die ooit met Satoshi communiceerde dat de broncode té goed was om door één persoon geschreven te zijn.

Was Satoshi een individueel genie? Of was het een team van meerdere Bitcoin ontwikkelaars van het eerste uur? Hoe dan ook, er zijn meerdere individuen genoemd die onder dit pseudoniem schuil zouden gaan. Onder wie Hal Finney, geboren in 1956 en gestorven in 2014. Hij was een cryptografisch pionier, nog vóór het prilste Bitcoin tijdperk. En hij was de eerste, na Nakamoto, die de Bitcoin software gebruikte en verder verbeterde. Handschriftanalyses leken te passen bij deze stelling. Mogelijk was hij een ghostwriter namens Nakamoto. Maar Finney zelf ontkende. Onderzoek naar e-mail- en BTC transactiecontacten tussen hem en Nakamoto, leek deze ontkenning inderdaad te bewijzen.

Meer theorieën over Satoshi Nakamoto

Of was Satoshi Nakamoto in werkelijkheid Nick Szabo? De liefhebber van gedecentraliseerde valuta publiceerde ooit een paper over ‘bit gold’. Dat was één van de voorlopers van Bitcoin. Bovendien had Szabo wel vaker een pseudoniem gebruikt. Szabo was daarnaast één van de allereerste ‘Bitcoin believers’. Maar ook hij ontkende stellig Nakamoto te zijn.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Ook andere namen leverden géén bewijs op maar wél een ontkenning. Zoals door de Finse economische socioloog Dr. Vili Lehdonvirta en de Ierse student cryptografie Michael Clear. Hetzelfde geldt voor de mannen Neal King, Vladimir Oksman en Charles Bry. Zij zouden gedrieën Nakamoto vormen. Aanleiding voor deze verdenking was een specifieke uitdrukking van dit trio in een gezamenlijke octrooiaanvraag. Een uitdrukking die eveneens in het Bitcoin Whitepaper staat. Bovendien werd slechts drie dagen nadien de officiële domeinnaam bitcoin.org geclaimd…

Er waren ook nóg vagere speculaties (en met opnieuw ontkenningen van de betrokkenen zelf). Zoals in de richting van de Japanse wiskundige Shinichi Mochizuki. Evenals in de richting van de eerdere genoemde Gavin Andresen. En in de richting van ene Jed McCaleb, alsmede in die van ene Ross Ulbricht. Verder was er de combinatie van de eerder genoemden Hal Finney en Nick Szabo samen met Adam Back. Deze laatste was de uitvinder van Hashcash, een soort voorganger van de Bitcoin. Zelfs een overheidsinstantie is genoemd als zijnde Satoshi en hetzelfde geldt voor Elon Musk, de Tesla en Space X frontman. Zelfs drugsdealer Paul Le Roux is in een journalistiek artikel ooit betiteld als Nakamoto. Maar allemaal ten onrechte.

Identiteit van degene(n) achter het Bitcoin whitepaper

Ook de Japanse Amerikaan met als naam ‘Goodman Dorian Prentice Satoshi Nakamoto‘ is gelinkt aan de identiteit van Nakamoto. Deze had namelijk als geboortenaam… Satoshi Nakamoto. Hij was natuurkundige en systeemingenieur, werkte aan geheime defensieprojecten én voor financiële informatiediensten. Ook hij ontkende uiteindelijk echter krachtig.

Dat deed de Australische academicus Craig Wright echter niet. Sterker nog, hij beweerde dat Satoshi Nakamoto een gezamenlijk pseudoniem was van hem en de in 2013 gestorven computer-forensisch analist David Kleiman. Uiteindelijk heerste de stelling dat Wright opzettelijk over zijn vermeende ‘Satoshi-identiteit’ loog. Daarop probeerde Wright tevergeefs om mensen die hem als fraudeur bestempelden wegens smaad te vervolgen. Daarnaast probeerde hij tevergeefs het copyright te registreren van het Bitcoin whitepaper en van de Bitcoin code.

Uitgebreide informatie over Satoshi Nakamoto? Zie bron Wikipedia.