WAT ZIJN SATS?

Sats

Wat zijn sats? Sats zijn een honderdmiljoenste bitcoin (BTC). Ofwel 1 SAT = 0,00000001 BTC. Sats zijn dus kleine stukjes bitcoin. Deze eenheid is vernoemd naar Satoshi Nakamoto, de anonieme grondlegger of groep grondleggers van Bitcoin. Vandaar de term satoshi of in meervoud satoshis als aanduiding voor deze rekeneenheid. Sats zijn de allerkleinste stukjes BTC, ’s werelds bekendste crypto coin. Kleiner dan 1 bitcoin gedeeld door honderd miljoen bestaat niet.

Bezit je 1 bitcoin, dat heb je 100 miljoen sats. Of je nou een hele of een stukje bitcoin kopen wil, je koopt altijd satoshis. Er komen er in totaal 210 biljoen beschikbaar binnen het BTC netwerk, want er worden niet meer dan 21 miljoen bitcoins gemined. Immers, vermenigvuldig dat aantal bitcoins met 100 miljoen en je komt uit op 210.000.000.000.000 (=210 biljoen). Dat staat exact zo beschreven in het Bitcoin Whitepaper. Ook al zijn dat er ongelooflijk veel, toch is sprake van schaarste, want méér zullen er niet beschikbaar komen. Het is een elementaire eigenschap als onderdeel van een succesvol decentraal monetair netwerk.

Sats kopen kan in elke hoeveelheid

BTC satoshis

Bitcoin sats kopen – ofwel satoshis kopen – kan in principe in elke hoeveelheid. De kleinste hoeveelheid die je kunt ontvangen is zelfs maar 1 sat, al weegt dit natuurlijk geenszins op tegen de transactie fees. Als deeleenheid van bitcoin is dat als volgt omschreven: 0,00000001 ฿. Een hele bitcoin kopen is, kortom, niet nodig om in deze cryptomunt te investeren of te handelen, of om deze coin in het economische betaalverkeer te gebruiken.

Een-zoveelste bitcoin aanschaffen kan in alle hoeveelheden. Dit drukken we uit in een deel BTC dan wel in het totaal aantal sats. Veel betalingen in BTC worden voor het gemak benoemd in laatstgenoemde eenheid. Vooral de kleinere dagelijkse betalingen en micro payments. Maar ook als je een transactie maakt voor bijvoorbeeld het kopen van 1 bitcoin ontvang je een overzicht in bitcoin satoshis.

Micro betalingen

Sats zijn in dit decentrale monetaire netwerk ook dé eenheid waarin micro betalingen plaatsvinden. Streaming sats bijvoorbeeld is toepasbaar bij het realtime luisteren of bekijken van betaalde content. Ook andere micro payments kun je voldoen in bitcoin, waarbij dan sprake is van een heel klein bedrag, zodoende uitgedrukt in satoshis. Dit gebeurt binnen het Bitcoin Lightning Network. Samengevat: satoshis zijn de kleinste stukjes BTC die door iedereen zijn aan te schaffen, in een aantal naar keuze. Je kunt ze kopen voor bijvoorbeeld 10, 100 of 1000 euro – of méér of minder en voor elk tussenliggend bedrag.

Hoeveel 1 sat in euro’s is of bijvoorbeeld 1 sat in dollars, lees je bij onze Sat calculator. Stacking sats zoals dat heet (het verzamelen hiervan) kun je opbouwen in de tijd en verspreiden via meerdere transacties. Je kunt SAT kopen en ontvangen, versturen en verhandelen, en gebruiken als betaalmiddel.

Satoshis kun je dus kopen, verkopen, traden, omwisselen of gebruiken als betaalmiddel. Dit kan in elk gewenst aantal. Deze transacties voltooien met een hele bitcoin zou te duur en onwerkbaar zijn. Daarom zijn bitcoin satoshis dé rekeneenheid voor handelen, betalen en overmaken. Je kunt elk bedrag kiezen, waarbij je deze bijvoorbeeld kunt omrekenen naar euro om je budget te helpen bepalen.

Sats kopen kan in Nederland met iDEAL, creditcard, PayPal bij deze wisselkantoren. Elke BTC transactie wordt berekend in deze eenheid. Daarmee is elke bitcoin transactie nauwkeurig tot 8 nullen achter de komma. Deze eenheid bestaat al sinds het ontstaan van de cryptovaluta Bitcoin. Maar naarmate de waarde van BTC stijgt, neemt ook het gebruik van de term sats (nu pas) toe. De gemiddelde transactiewaarde is immers veel lager dan de huidige waarde van de bitcoin. En daarmee groeit de behoefte aan, en de noodzaak van, rekenen in kleinere bitcoin eenheden.

Wat zijn sats? Meer definities

Wat zijn sats?

Naast de definitie in relatie tot bitcoin zijn er ook SATS aandelen. Dat zijn aandelen op de Singapore Exchange (S58.SGX). Dit is géén crypto, maar ook hierin kun je dus investeren. SATS is een investeringsholding dat gateway services (Gateway Services) biedt evenals diensten in de gekoelde en diepvries catering- en voedingsindustrie (Food Solutions).

  • Bitcoin sats: de kleinste deeltjes Bitcoin (BTC)
  • SATS aandelen: dit zijn aandelen in het gelijknamige (Singaporese) bedrijf
  • Toelatingstest in de VS voor universiteiten en hogescholen: SAT
  • In Nederland: Samenwerkingsverband voor Theaterspecialisten
  • Trainingsmethode voor communiceren met dieren
  • Afkorting van satellieten (‘sats’)

Behalve de kleinste eenheid Bitcoin, is SAT dus óók: een veelgebruikte standaard voor een toelatingstest voor potentiële studenten aan een hogeschool of universiteit. Deze test stelt scholen en universiteiten in de Verenigde Staten in staat om de kwaliteiten van deze studenten te beoordelen aan de hand van gestandaardiseerde scores. ‘SAT’ was in dezen oorspronkelijk een afkorting van onder andere Scholastic Assessment Test. Het betreft een uitgebreide test van bijna vier uur, bestaande uit schrijven, wiskunde en begrijpend lezen.

In Nederland is SaTS daarnaast de afkorting van de organisatie ‘Samenwerkende Theaterspecialisten’.

Verder is SATS eveneens een trainingsmethode voor het communiceren met honden en andere dieren (Syn Alia Training Systems).

Wat zijn sats? Deze site gaat specifiek over sats in relatie tot bitcoin. Satskopen.nl geeft informatie over: waar en hoe je sats kunt kopen.

Vind op deze website ook de Sats calculator (Sats naar euro, naar dollar en naar bitcoin) en alle informatie over Satoshi: waar komt de term vandaan? Wat is de waarde ervan? Hoe en waar kun je satoshis kopen?