Stacking sats: wat is het, hoe doe je het | 5 tips

Stacking sats, in het Nederlands ‘sats opstapelen’, is het beetje bij beetje sparen van bitcoin satoshis. Op vaste basis en/of terloops. Door regelmatig kleine eenheden BTC te stacken, heb je er uiteindelijk heel veel. Als ook de koers van de bitcoin stijgt, dan neemt de waarde van wat je gespaard hebt verder toe. Stacking sats? Zo kun je dat doen.

1 Periodiek sats kopen

Je kunt een vaste opdracht inplannen voor het bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks bijkopen van sats. Deze laat je dan automatisch bijstorten in je sats wallet, zoals dat van je vaste bitcoin broker, of in je wallet op een handelsbeurs zoals Binance. Je account is dan gekoppeld aan je bankrekening, iDEAL of creditcard.

2 Beetjes bitcoin tussentijds bijkopen

Je kunt ook beetjes bitcoin bijkopen door het ad hoc omzetten van de beetjes fiatgeld die je over hebt. Denk aan wisselgeld in euro’s of andere kleine voordeeltjes. Een tip: kijk waar je actief en passief wat kunt besparen, ook al kun je de kosten ervan op zich wel opbrengen. Maar zeg je bijvoorbeeld een abonnement op waar je toch eigenlijk te weinig gebruik van maakt, dan kun je die paar tientjes beter gebruiken voor het stacken van sats. Hetzelfde geldt voor een impulsaankoop die je nét op tijd weet te keren, ten faveure van extra sats.

3 Word lid van een BTC loyaliteitsprogramma

Er zijn veel loyaliteitsprogramma’s toegespitst op bitcoin en sats. Zo zijn er cryptoprojecten die vragen of je hen wilt ondersteunen voor een vaste, bepaalde termijn, in ruil voor rente in de vorm van sats. Deze rente kun je dan gebruiken voor stacking sats.

Cashback
Een bekendere vorm van een loyaliteitsprogramma is vergelijkbaar met de soort strippenkaart van de stenen winkels. Bij je zoveelste bezoek, of bij aankoop voor een bepaald bedrag, ontvang je een gratis product, service of korting. In de crypto maatschappij is Lolli een platform dat dit mogelijk maakt voor (onder andere) bitcoin en sats. Je kunt deze extensie installeren in je webbrowser. Bij webshops die bij Lolli aangesloten zijn, kun je dan bij elke aankoop sats verdienen. Deze ‘extraatjes’ spaar je op in de bijbehorende wallet. Deze manier van stacking sats wordt ook wel bitcoin bonus of bitcoin cashback genoemd.

4 Stacking sats via mining fee

Stacking sats gebeurt ook steeds meer via minen. Bitcoin miners die een fee ontvangen voor bewezen diensten – het faciliteren en inzetten van rekenkracht – houden deze fee steeds vaker zelf. De sats die zij ontvangen als beloning voor het delven en het valideren van transacties in de blockchain, zien zij steeds vaker als een direct investeringsmiddel.

5 Sats verdienen door een node te runnen

Telkens beetjes bitcoin verdienen, om vervolgens te stacken, kan eveneens door een node te runnen op het Lightning Network. Net als bij het minen is er wel technische kennis voor nodig. Maar ook hier wacht een beloning in de vorm van sats. Door een Bitcoin Lightning node (knooppunt) te runnen op de snellere laag van de blockchain, maak je immers snellere transacties mogelijk en dat wordt letterlijk gewaardeerd.

Stacking sats: waar komt dit begrip vandaan?

Stacking satoshis

Het begrip Stacking sats is afkomstig uit de Bitcoin gemeenschap. Het is grotendeels te vergelijken met het aloude zegeltjes sparen. Of, zoals voorheen, centen sparen of ander klein wisselgeld in cash. Zo accumuleer je hoe dan ook bitcoin satoshis, vaak redelijk ongemerkt en op een laagdrempelige manier. De kleine beetjes bitcoin kun je dan meestal wel missen, terwijl je ondertussen toch werkt aan het mogelijk behalen van een aantrekkelijk BTC rendement.

Zo werk je automatisch ook aan het zogeheten DCA: Dollar Cost Averaging. Bij stacking sats bekommer je je immers niet (echt) om de actuele bitcoin koers. Zo spreid je het risico van de volatiliteit van deze cryptomunt, want je komt uiteindelijk tot een gemiddelde inkoopprijs.

Satoshis stacken: geleidelijk waarde opbouwen
Geleidelijk aan stack je steeds meer satoshis en daarmee doe je automatisch ook aan het fenomeen HODL. Ofwel: je houdt deze cryptomunt aan voor de echt lange termijn, zonder ermee te handelen of ze vroegtijdig weer te verkopen. Zo hoop je te profiteren van een grotere koersstijging, en waardestijging van je BTC geld, zonder er verder naar om te hoeven kijken.

Nog meer ideeën voor stacking sats

Er zijn verschillende manieren om stacking sats voor elkaar te krijgen. Zie de 5 mogelijkheden bovenaan deze pagina. Ook via de bekende hashtag #stackingsats kun je nog regelmatig slimme en gemakkelijke mogelijkheden tegenkomen voor stacking van sats. Ook in de toekomst zullen er nog veel meer manieren verschijnen om ‘ongezien’ veel beetjes bitcoin te sparen.