Hoe sats kopen

Hoe sats kopen?

Hoe sats kopen? Via de volgende stappen kun je investeren in bitcoins of in een deel van een bitcoin. Satoshis kopen doe je als volgt:

1) Doe je voorwerk. Weet wat Bitcoin is en wat sats zijn. Ken de risico’s van investeren in crypto coins zoals BTC. Bepaal een verstandig budget én – zeker als je gaat handelen – je strategie.

2) Lees eerst wáár je sats kunt kopen. Zoals bij een crypto wisselkantoor in Nederland.

3) Wil je je sats opslaan in je eigen wallet? Dus met je eigen private keys? Zorg dan eerst voor de aanschaf van jouw crypto wallet. Dat kan online of in de vorm van een hard wallet.

4) Verder geldt doorgaans als antwoord op de vraag hoe sats kopen:

a. Ga naar de website en/of download de app van het cryptobedrijf waar je je deeltjes bitcoin wilt kopen.

b. Maak bij die broker een account aan.

c. Heb je géén eigen wallet maar maak je gebruik van een interne wallet van de sats aanbieder? Maak dan in je nieuwe account ook je (web)wallet aan.

d. Kies via de button Kopen het bedrag in BTC, in euro’s of de hoeveelheid in eenheden satoshi. Hou hierbij rekening met de koers en de transactiekosten.

e. Als je zelf een wallet hebt en beheert (zie punt 3): geef voor het versturen van je SAT-aankoop hier je eigen wallet adres op.

f. Reken (in Nederland meestal in euro’s) af met iDEAL, creditcard, je bankrekening of met één van de andere betaalmogelijkheden.

g. Koop je voor het eerst bitcoin of een andere crypto currency bij je broker? Dan volgt een eenmalig proces van verificatie.

h. Je ontvangt je sats daarna snel. Meestal binnen een paar minuten. Ze komen in je wallet met je eigen private keys, dan wel in de wallet of kluis van de exchange.

Hoe sats kopen: naar aanbieder bitcoin sats

Op de website en/of in de app van de aanbieder van BTC satoshis lees je exact wat je moet doen. Dit kan enigszins verschillen per aanbieder. Hetzelfde geldt voor de volgorde van de stappen. In bijna alle gevallen is de dienst voor het aanschaffen van bitcoin veilig, snel en eenvoudig. Zeker bij de crypto kantoren die geregistreerd staan bij De Nederlandsche Bank. Je kunt sats kopen bij onder meer Bitvavo, Bitonic, Bitcoin Meester, BTC Direct, BLOX, Anycoin Direct en SATOS. Lees hier verder hoe het kopen van sats in zijn werk gaat.

We leggen het stapsgewijs uit aan de hand van de aandachtspunten die bovenaan deze pagina al samengevat zijn. Verder lees je hier ook nog minder bekende manieren om sats te kopen.

Uitleg hoe bitcoin sats kopen

1) Voorwerk: weet wat bitcoin sats zijn

Ken de risico’s, de mogelijkheden en je budget. Bitcoin aanschaffen en daarmee een hoeveelheid satoshis brengt altijd een risico met zich mee. Hetzelfde geldt voor het kopen en verkopen van andere cryptomunten. Onder andere de bitcoin sat koers is erg volatiel. Ofwel, de waarde ervan fluctueert doorgaans sterk. Zelfs per dag, zelfs per uur en soms zelfs in een minuut. Kun je het je veroorloven om je sats te laten staan voor langere tijd? Dan kun je een eventuele waardedaling overbruggen. Moet je ze weer verkopen voor euro’s omdat je het geld nodig hebt voor betalingen met traditionele valuta? Dan kan het zijn dat je je BTC sats, of andere cryptovaluta, moet inruilen tegen een lagere koers, met verlies.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de SAT koers in euro of de SAT koers in dollar ondertussen (veel) hoger is dan waarvoor je ze hebt gekocht. Juist dat is één van de redenen om te investeren in bitcoin. Wil je beter inschatten in hoeverre je hierop kunt speculeren? Dan is het eerst zaak te weten wat bitcoin sats precies zijn. Kort gezegd is 1 sat gelijk aan 1 bitcoin gedeeld door honderd miljoen. En Bitcoin is, zoals je weet, een cryptomunt gebaseerd op de blockchain. Met alle kenmerken, uitdagingen en mogelijkheden van dien. Lees daarom ook: Wat is Bitcoin?

Welk bedrag kan en wil je missen?

Voorwerk verrichten vóór aanschaf van je eerste stukjes bitcoin betekent ook dat je nadenkt over het bedrag dat je kunt missen. Dit bedrag kan een veelvoud waard worden, maar er is ook altijd een kans dat je het geld kwijt raakt. Bitcoin is steeds meer een volwassen en veilige valutamarkt, maar de technologie van blockchain kan ook onverwachte gebeurtenissen met zich meebrengen. Zorg bovendien dat je de wachtwoorden (private keys) van je crypto wallet niet vergeet! Niemand anders dan jij is hiervoor verantwoordelijk. En er is géén support desk om je in zo’n geval te helpen!

Daarnaast is het raadzaam om voorafgaand aan het kopen van sats een strategie te bepalen. Wil je ze aanschaffen voor een rendement op langere termijn? Wil je een deel bitcoin kopen om al meteen iets te kunnen betalen met deze digitale valuta? Handelen in crypto? En/of wil je het bewaren als store of value om je geld te beschermen tegen inflatie? Al deze overwegingen kunnen van invloed zijn op het bedrag aan bitcoin sats dat je wilt gaan besteden.

2) Waar kun je sats kopen?

Om te weten hoe je sats kunt kopen, moet je eerst weten waar je deze (tegen betaling in bijvoorbeeld euro’s) kunt krijgen. De meest gangbare methode is gebruik te maken van de diensten van een crypto wisselkantoor. Zeker als je deze digitale coin voor het eerst koopt. Andere termen voor zo’n wisselkantoor in digitale valuta zijn crypto broker of crypto makelaar. In Nederland vervullen bedrijven als Bitvavo, Bitonic, Bitcoin Meester, BTC Direct, BLOX, Anycoin Direct en SATOS deze functie. Zij kopen en beheren een voorraad bitcoins (en daarmee miljarden satoshis) en verkopen deze tegen euro’s aan jou. Andersom kan ook. In beide gevallen betaal je transactiekosten: handelskosten bij aankoop en verkoop.

Bij sommige aanbieders moet je zelf een privé wallet(adres) hebben waarin je je gekochte sats bewaart. Bij enkele wisselkantoren kun je ook via hen gebruikmaken van een wallet. In het eerste geval bezit jij – en alléén jij – de private keys. In het tweede geval vertrouw je de crypto broker in kwestie voor het, namens jou, in bewaring nemen van je coins. Dat is in de vorm van een (privé) wallet die de makelaar voor jou regelt en beheert. Er is ook een nóg eenvoudiger manier, zoals bij de cryptodienst BLOX. Zij bieden je feitelijk een kluis met opwaardeertegoed. Van daaruit kun je direct opdracht geven voor het kopen en verkopen van sats.

Sats kopen om te traden

Bitcoin sats kopen bij Binance

Voor beginners, maar ook voor gevorderden, is zo’n crypto wisselkantoor een prima manier om aan bitcoins en daarmee sats te komen. Maar wil je ook actief traden met je sats? Dan is het logisch om deze onder te brengen in een bitcoin handelsplatform. Ook daar beschik je over een digitale portemonnee. Soms kun je bij zo’n exchange ook rechtstreeks kopen, zoals met creditcard. Verder kun je vanuit een andere private wallet die je bezit – dan wel een wallet die je hebt via een account bij een wisselkantoor – satoshis overmaken naar jouw wallet bij die bitcoin exchange. Ook door daar te handelen koop (of verkoop) je sats, namelijk van andere gebruikers. Aan een exchange platform zoals Binance betaal je eveneens per transactie een fee. Deze handelskosten liggen gemiddeld lager dan die van een Bitcoin Sats wisselkantoor. Er zijn overigens óók Nederlandse wisselkantoren met de functie van handelsbeurs. Zie: Waar sats kopen.

3) Crypto wallet aanschaffen: hard wallet of online wallet?

Het is één van de eerste stappen voor het kopen van crypto valuta zoals Bitcoin: regel een crypto wallet. Met een BTC private wallet verkrijg je een eigen bitcoinadres. Zie dat eenvoudigweg als je eigen digitale portemonnee waarin je je bitcoin sats kunt stoppen. In de praktijk houdt dit in dat je dit BTC wallet adres opgeeft wanneer je (delen van) deze cryptomunt koopt. De verzender weet dan naar welke portemonnee deze het door jou gekochte bedrag aan sats moet versturen. Het hebben van een eigen wallet verdient meestal de voorkeur. Lukt het je om je password en vooral je private keys te onthouden en/of goed en veilig te bewaren? Zonder dat een ander erbij kan komen? Dan ben je letterlijk baas over je eigen (digitale) portemonnee!

Je kunt er ook voor kiezen gebruik te maken van een zogeheten interne wallet. Deze verkrijg je bij het aanmaken van een account bij een SAT wisselkantoor. In dat geval is de veiligheid normaliter gewaarborgd door het crypto bedrijf waar je BTC koopt, maar: je beschikt niet zelf over een wallet met private keys. Ook met deze oplossing kun je sats kopen en verkopen, dus ontvangen en verzenden. En ook hier kan geen enkele derde partij bij jouw wallet. Maar in het onverhoopte geval van bijvoorbeeld een hack ben je wel afhankelijk van de beveiliging van de betreffende coin makelaar.

Hoe sats kopen: private keys

Bitcoin sats wallet private keys

Kies je voor een eigen bitcoin wallet? Met een eigen bitcoinadres, inlogs en wachtwoordensleutels die alléén jij weet en beheert? Dan zijn er om te beginnen twee opties: een hard wallet en een online wallet. Laatstgenoemde is snel online te downloaden, normaal gesproken in de Android of App Store. Deze installeer je op je smartphone of op je pc. Deze optie is toegankelijk, handig en ook nog goedkoop (in principe gratis), en daarom veelgebruikt door beginners. Een hardware wallet is echter de veiligste optie, omdat je deze externe wallet die voorzien is van USB kunt loskoppelen van het internet. Voor gemiddeld rond de 100 euro (…hoeveel sats zijn dat? Zie de sat koers!…) heb je er al één in je bezit.

Natuurlijk wil je eerst weten welke bitcoin wallet je moet hebben. Of dat nou een online bitcoin sats wallet is of een hard bitcoin sats wallet. Lees daarom: Welke bitcoin wallet is de beste keuze voor het bewaren van je satoshis?

SATS KOPEN, HOE?

4a) Bezoek de crypto broker van je keuze
Heb je bepaald wáár je je sats wilt kopen, dan bezoek je de website van deze BTC broker / exchange en/of je downloadt de bijbehorende app van dat crypto bedrijf. Daar vind je vanzelf de paar stappen die je moet doorlopen om veilig, snel en eenvoudig je (eerste) bitcoin aankoop te doen. Meestal is dit al binnen een paar minuten gebeurd. Hoe sats te kopen komt verder neer op het volgende. Om te beginnen is dat het aanmaken van een account.

Account voor kopen van sats

4b) Account aanmaken
Bitcoin kopen bij een bitcoin sat wisselkantoor of bitcoin / crypto handelsbeurs begint altijd met het aanmaken van een (gratis) account. Aan de hand van onder andere je e-mailadres of social media account, je rekeningnummer, NAW-gegevens en wachtwoord. Alleen met een account kun je sats gaan kopen. Dit gedeelte van het registratieproces duurt ongeveer een minuut. De bitcoin makelaar in kwestie helpt je bij eventuele onduidelijkheden en vragen snel door dit makkelijke proces heen.

4c) Géén private wallet? Maak een webwallet aan bij je sats aanbieder
Maak je bij het kopen en verkopen van sats gebruik van een wallet van de dienstverlenende partij? Dus heb je niet al een eigen wallet, maar laat je het bewaren van je BTC over aan het wisselkantoor waar je deze koopt? Maak dan, voor zover dat nog niet automatisch is gebeurd bij het aanmaken van je nieuwe account, daar jouw interne wallet aan.

Vanuit je interne webwallet koop, verkoop en verhandel je sats. Ook met deze optie heb je een eigen bitcoin adres. Een uitzondering is BLOX: deze crypto dienstverlener biedt een kluis aan waarin je euro’s kunt storten. Van daaruit kun je sat transacties verrichten. Daarbij kun je tussentijds, en al naar gelang, je aankooptegoed opwaarderen.

Button ‘Kopen’ en bedrag kiezen

4d) Klik op de button Kopen en kies het aankoopbedrag. Met een account en wallet – in enige vorm – op zak, kun je dan echt satoshis gaan kopen. De knop waarmee je dit proces in gang kunt zetten, komt bij alle apps en websites van bitcoin verkopers vanzelfsprekend prominent in beeld. Op dat moment ben je natuurlijk op de hoogte van de Bitcoin Sat koers. Of bekijk deze anders hier. Want de koers van de bitcoin is logischerwijs één van de meest bepalende factoren om de keuze én het moment te bepalen om deze coin te gaan kopen.

Het bedrag en de hoeveelheid sats die je wilt ontvangen kun je invullen op meerdere manieren. Door uit te gaan van het bedrag in euro (makkelijk bij het bepalen van je budget) of door het bedrag in te vullen uitgedrukt in BTC. Op deze laatste manier kun je ook de gewenste hoeveelheid sats aangeven. Kan dat niet als vaste optie in het invulscherm, dan reken je dit aantal sats om in BTC. Dat kan maar op één manier: deel dit aantal door 100 miljoen en je hebt het bedrag in BTC.

Ingewikkeld? Een beetje, omdat het zoveel nullen betreft. Maar met dit simpele rekenvoorbeeld maken we het inzichtelijker. Stel, je wilt honderdduizend sat hebben. Dat is getalsmatig 100.000 sat. Deel dit zoals gezegd door honderd miljoen. Dat is getalsmatig 100.000.000, dus drie nullen méér. Daarmee moet je, omgerekend naar BTC, die drie nullen vóór de 1 zetten (waarvan één vóór de komma). Dan kom je uit op 0,001 BTC.

Maar nog handiger: onze rekentool van BTC naar sats!

Hoe kun je satoshis kopen?

Aankoopbedrag in sats

Het aankoopbedrag kan een heel kleine hoeveelheid sats zijn. Zodoende kun je ook met een heel klein budget bitcoin gaan aankopen. Bijvoorbeeld, omgerekend, voor een paar euro. Ga je grootscheeps aan de slag met bedragen die lopen in de tienduizenden euro’s? Dan zul je meestal apart een digitale afspraak moeten maken met je wisselkantoor. Ervan uitgaande dat dit niet van toepassing is, en al helemáál niet bij de eerste keer, kun je dus direct online aan de slag.

De allerkleinste hoeveelheid sats die je kunt kopen, is in principe 1 sat. Maar dat is de moeite van alleen al de transactiekosten niet waard. Vaak hanteren crypto makelaars daarom een minimumbedrag van sats ter waarde van bijvoorbeeld, op dat moment, 10 euro. Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor het aantal van deze kleinste BTC eenheden dat je wilt kopen, staat de gehanteerde koers waartegen je ze koopt vast. Daarbij bepaal je natuurlijk zelf dat moment, mede op basis van de actuele marktprijs. Daarna volgt de rest van het satoshi aankoopproces.

Zoals vermeld, denk bij het aanschaffen van bitcoin ook aan de transactiekosten. Deze verschillen per crypto aanbieder. Meestal zijn de handelskosten zo’n 1 tot 2,5 procent van de aankoopsom. Hierin zit ook de vergoeding voor de diensten van de broker verdisconteerd. De transactiekosten zijn bij meerdere makelaars ook variabel, afhankelijk van het aankoopbedrag.

Satoshi wallet adres en afrekenen

4e) Geef je wallet adres op
Wil je de te ontvangen sats laten versturen naar jouw eigen BTC wallet (online wallet of hard wallet)? Geef dan nu jouw bitcoin adres op. Dit adres is door je wallet automatisch aangemaakt en bestaat uit een unieke getallen- en cijferreeks. Doorgaans kun je met een QR-code dit BTC adres laten scannen. Kies anders voor de optie van het kopiëren van je adres. Type je adres nooit handmatig in, want dat kost én onnodig tijd én een typefoutje met gevolgen is zo gemaakt… Zie ook: bitcoin wallet adres met informatie over sats kopen en de rol van de digitale portemonnee.

4f) Afrekenen van je satoshis
Het afrekenen van je ‘nieuwe’ sats door deze te betalen in euro, dollar of andere fiat valuta, kan bij de meeste wisselkantoren op meerdere manieren. De meest gebruikte betaalmethode is iDEAL. Zeker in Nederland. Andere BTC betaalmethoden zijn onder meer creditcard, PayPal, bankoverschrijving, MyBank of Bancontact. Betalen met iDEAL of creditcard gaat meestal het snelst. Je ontvangt je satoshis daarmee doorgaans zo goed als direct in je wallet (zie punt 4h).

Eenmalige identificatie

4g) Verificatie
Ben je een nieuwe klant bij een bedrijf dat cryptovaluta aan jou verkoopt, dan zijn zij wettelijk verplicht jouw identiteit te verifiëren. Na het eenmalig aanmaken van een account verifiëren zij behalve jouw rekeningnummer ook je identiteit. Een voorwaarde om sats te kunnen kopen is dat je de crypto exchange of het wisselkantoor voorziet van jouw legitimatiebewijs. De wettelijke verplichting aan crypto exchanges om anonieme crypto transacties tegen te gaan, heeft twee redenen. Ten eerste het beperken van criminele activiteiten met digitale valuta. Ten tweede moet je óók over je vermogen aan crypto valuta belasting betalen aan de Nederlandse staat.

Knowing Your Customer (KYC) is een bekend begrip. Wisselkantoren en handelsbeurzen in cryptovaluta ontvangen alléén een officiële registratie bij De Nederlandsche Bank als zij (onder meer) dit soort zaken op orde hebben. Crypto bedrijven worden in dit opzicht gelijkgesteld aan een bank. Ook zij zijn verplicht om jouw privacygevoelige gegevens veilig op te slaan, bestand tegen hacken en niet toegankelijk voor derden. Een voorbeeld van hoe dit gebeurt, is de opslag van de persoonlijke gegevens op een offline encrypted harde schijf, zoals BTC Direct dit doet.

Daarnaast is verificatie veelal van invloed op het bedrag dat je aan crypto-eenheden zoals sats kunt kopen. Soms is identificeren tot aan een klein bedrag nog niet of in slechts beperkte mate verplicht. Maar al vanaf wat hogere transactiesommen kan de limiet of de daglimiet alléén worden opgerekt na het (eenmalige) proces van verifiëren. Deze identificatie kan door middel van het uploaden van een scan van paspoort, ID-bewijs of rijbewijs.

Ontvangen van je sats!

Sat in je bitcoin wallet

4h) Sats ontvangen
Na voltooiing van bovenstaande stappen ontvang je je gekochte sats doorgaans heel snel. Al binnen een paar minuten staan ze in je wallet. Daarin zie je onder meer de transactiecode, dag en tijdstip van aankoop, tegen welke koers je je satoshis hebt gekocht, het aantal sats dat je binnen de transactie hebt ontvangen en de totale waarde van de portfolio in je wallet, uitgedrukt in BTC of SAT.

Het ontvangen van je sats kan bij de allereerste aankoop net iets langer duren, vanwege het voorafgaande proces van verificatie. Desondanks zal normaliter ruimschoots binnen een uur je aankoop cryptomunten in de wallet zichtbaar zijn. De snelheid van sats ontvangen is overigens maar ten dele afhankelijk van het cryptobedrijf.

Namelijk, je aankoop bitcoin sats moet ook worden verwerkt op de blockchain. Dit verloopt doorgaans eveneens heel snel, maar het kan er soms letterlijk ook wat drukker zijn.

De transactie waartoe je opdracht hebt gegeven, ondergaat op de blockchain namelijk meerdere malen een controle. Juist om van Bitcoin een veilige valuta te maken. Zie ook: Wat is Bitcoin?

Staan je sats in je digitale portemonnee? Dan zijn ze jouw bezit en kun je ermee doen wat je wilt. Lang laten staan, (een deel) verkopen, weer sats bijkopen, ermee handelen of ermee betalen. Om ermee op een cryptobeurs met meerdere crypto valuta te kunnen handelen (traden), zul je deze wel eerst moeten overmaken naar de wallet van die beurs, zoals Binance.

Alternatief: sats kopen via P2P of Bitcoin ATM

Feitelijk kun je ook puur Peer-to-Peer (P2P) sats kopen: rechtstreeks van een ander persoon met een bitcoin wallet. Zonder tussenkomst van enig derde partij. Dan betaal je géén transactiekosten. Maar dit is wel een omslachtige manier van crypto kopen, bovendien minder veilig en minder snel.

Daarnaast kun je zelfs bitcoin of stukjes bitcoin kopen bij een fysieke bitcoin pinautomaat. Bij zo’n Bitcoin ATM betaal je met biljetten contant geld of met je bankpas. Je kiest het bedrag aan satoshi, laat er je wallet adres scannen en de sats worden daarheen verstuurd. Deze methode is wel duur, want er worden hoge transactiekosten berekend, en het aanbod BTC ATM’s is vooralsnog beperkt.

Hoe sats kopen: lees meer bij deze aanbieders!
Bitvavo, Bitonic, Bitcoin Meester, BTC Direct, BLOX, Anycoin Direct en/of SATOS.