Satoshis kopen

Steeds meer mensen kopen satoshis. Je schaft daarmee deeltjes van de cryptomunt bitcoin aan. Waar je dat kunt doen en hoe dat in zijn werk gaat, lees je op Satskopen.nl.

Bitcoin satoshis, kortweg sats, schaf je aan in ruil voor euro’s, dollars of een andere valuta. Dit kan overigens ook een (andere) crypto munteenheid zijn. Als je satoshis in je bezit hebt, beschik je dus over bitcoin (BTC). Omdat 1 satoshi slechts 1 honderdmiljoenste BTC is, kies je ook heel nauwkeurig het bedrag dat je zelf hebt bepaald. Denk aan een budget in euro dat je eraan wilt en kunt spenderen. Of aan elk willekeurig aantal sats. Voor in je eigen digitale portemonnee.

Satoshis kopen

Zo’n digitale portemonnee heet een wallet. Er zijn crypto wallets speciaal voor Bitcoin, maar er zijn ook wallets waarin je meerdere soorten crypto coins kunt bewaren. Let er in elk geval op dat er óók BTC in ‘past’, al is dat met verreweg de meeste digitale portemonnees wel het geval.

Zeker als je er nog niet vertrouwd mee bent, lijkt het kiezen van een wallet nog best lastig. Dat valt echter enorm mee, zeker omdat veel aanbieders het zo makkelijk mogelijk willen maken. Een eerste onderscheid dat handig is om te weten, betreft het verschil tussen een online satoshi wallet en een hardware satoshi wallet. De eerste download je, normaal gratis, in Google Play (Android) of in de iOS App Store (Apple). De tweede – een fysiek apparaatje – moet je kopen.

Een hardware wallet wordt meestal gebruikt voor het bewaren van grotere bedragen, omdat deze veiliger is. Een ander basisweetje over crypto wallets is dat elk van deze een uniek, gecodeerd adres heeft. Zie dat als een (min of meer) openbaar adres zoals een rekeningnummer bij de bank. Maar – let op – elke satoshi wallet heeft ook een wachtwoordenreeks: de private keys. Deze zijn alléén bestemd voor jezelf. Bewaar ze goed en geef ze nooit en te nimmer door!

Wáár kun je satoshis kopen?

Satoshi kopen doe je bij een broker, op een handelsbeurs (voor als je wat verder gevorderd bent) of bij een wisselkantoor in bitcoin sats. Er zijn ook in Nederland al veel crypto bedrijven waar je BTC satoshis kunt verkrijgen. Betalen kun je er eigenlijk altijd wel met iDEAL of met je creditcard. Veel van deze bedrijven hebben echter (veel) meer betaalmogelijkheden. In ruil voor hun diensten betaal je handelskosten, per transactie. Om te kopen, maak je eerst een account aan. Zorg óf zelf óf via de betreffende crypto makelaar voor een wallet (in enige vorm). Na het opgeven van het walletadres waar de satoshis heen moeten, ontvang je deze direct of heel snel.

Je kunt satoshis kopen bij onder meer deze – bij De Nederlandsche Bank geregistreerde – cryptobedrijven: