Sats kopen in Liechtenstein

Sats kopen – het kan binnenkort ook om te betalen voor overheidsdiensten in Liechtenstein. Premier Daniel Risch heeft aangegeven dat het Vorstendom meerdere soorten stortingen in bitcoin zal accepteren.

De aankondiging dat Liechtenstein betalingen in bitcoin sats zal gaan toestaan, deed de premier in het Duitse zakendagblad Handelsblatt. Risch is tevens minister van Financiën in dit kleine, Midden-Europese land en gaf in het betreffende interview nóg een vooruitzicht. Namelijk dat het in de toekomst mogelijk ook staatsreserves in bitcoin zal investeren.

Betalen in sats: in Liechtenstein vooralsnog alleen bij de overheid

Liechtenstein is een dwergstaat met 40.000 inwoners en ligt tussen Zwitserland en Oostenrijk in. Eerder nam het land El Salvador zelfs al de beslissing om van Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. Je kunt daar – zomaar een voorbeeld – inmiddels dan ook al lang en breed een flesje water kopen in sats. Winkels zijn er zelfs verplicht om sats als betaalmiddel te accepteren. Zover is het in Liechtenstein nog niet.

Risch gaf in het interview evenmin aan wanneer precies de betalingsmogelijkheid met bitcoin in Liechtenstein van start zal gaan. Ook zei hij geen grote risico’s met staatsgeld in deze crypto-eenheid te willen en zullen nemen. Volgens Handelsblatt vertegenwoordigen de staatsreserves van Liechtenstein op de kapitaalmarkt een omvang van zo’n 2,5 miljard dollar. Dat is ongeveer tweeënhalf keer de jaarbegroting van het Vorstendom.

Stortingen in bitcoin sats meteen omgewisseld

Wel is duidelijk dat Liechtenstein de stortingen in bitcoin, van zijn burgers, meteen zal omwisselen in de nationale munteenheid van het land; de Zwitserse frank. Dit om risico’s met wisselkoersen te voorkomen.

Zie ook: Koers Sats-Dollar.

Het accepteren van bitcoin – en daarmee de kleinere eenheid ervan: sats – door de overheid is mogelijk een opmaat voor verdere nationale acceptatie in Liechtenstein van deze en andere crypto. Zulks liet Risch in het genoemde zakenmedium immers min of meer doorschemeren: “Valuta zoals bitcoin en andere crypto currencies zijn nog steeds te riskant”, gaf hij aan. “Maar die beoordeling kan natuurlijk ook een keer veranderen.”