Sats verzamelen = stacking sats

Sats verzamelen. Wat is het, waarom zou je dat doen en hoe doe je dat? Stacking sats, zoals het verzamelen van stukjes BTC heet, is een manier van investeren in bitcoin. Of de bitcoin koers laag staat of hoog, dat is bij deze manier van sparen en rendement behalen niet per se bepalend. Er zijn meerdere manieren om telkens een beetje bitcoin te kopen.

Stacking sats gebeurt meestal op min of meer vaste basis. Je kunt de mogelijkheden ook afwisselen. Neemt de waarde van de cryptomunt BTC toe, dan automatisch ook de waarde van sats. Want hoe meer van deze kleine eenheden, hoe meer bitcoin je hebt verzameld.

Zie ook: Wat zijn sats?

Geleidelijk aan satoshis sparen is een soort beleggingsstrategie. ‘Stacken’ kun je natuurlijk ook doen met andere cryptomunten. Het idee erachter is dat je een potje opbouwt, haast zonder dat je het in de gaten hebt. Of in elk geval spaar je hiermee kleine beetjes, die samen steeds meer worden en ondertussen ook zullen renderen bij een stijgende bitcoin koers.

Een bekende cryptoterm die verbonden is aan sats verzamelen, is HODL. Het is de afkorting van ‘Hold On for Dear Life’. Het betekent, kort gezegd, het aanhouden van je eenheden crypto, zoals BTC, zonder dat je ermee gaat handelen. Je laat het langdurig in je sats wallet staan, om ervan te kunnen profiteren op de (echt) lange termijn. Ondertussen heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Bij stacking sats handel je niet. Zo ben je ook géén zorg en tijd kwijt aan het bedenken van handelsstrategieën en het analyseren van de markt en de koers.

De term stacking betekent, letterlijk vertaald naar het Nederlands: opstapelen.

Voordelen van het verzamelen van sats

Elke hoeveelheid sats die je ‘opstapelt’ in je wallet, deel je door honderd miljoen als je deze wilt omrekenen naar eenheden BTC. Dat maakt duidelijk dat één SAT an sich niet veel waard is. Juist daarom spreken over het verzamelen ervan, want vele beetjes (sats) maken één (bitcoin)!

Ook als jouw gestackte satoshis in totaal nog (lang) niet 1 BTC maken, kan evengoed de waarde ervan interessant zijn qua investering. Zeker op de lange termijn. Hou er natuurlijk ook rekening mee dat de waarde kan dalen. Een blik op de satoshi koerswaarde leert je de actuele stand van zaken. En blijft de waarde zo ongeveer gelijk? Dan heb je in elk geval deels ongemerkt een stuk kunnen sparen. Maar uiteindelijk mik je bij het verzamelen van satoshis er toch op dat de blockchain- en cryptomarkt voorlopig nog enorm blijft groeien. En, bij stacking sats, dat de bitcoin niet alleen de grootste en bekendste cryptomunt ís, maar dat ook zal blíjven.

Verder speculeer je op de rol van de schaarste van het aantal sats. Méér dan 21 miljoen eenheden BTC (méér zullen er nooit gemined worden) keer honderd miljoen satoshis (want zoveel gaan er immers in één BTC) = 2.100.000.000.000.000 bitcoin sats zullen er nooit komen te bestaan. Dat zijn er op zich ontzettend veel, maar relatief gezien valt dat voor een munteenheid bijzonder mee. Dat leidt ertoe dat als bitcoin een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel is, door deze schaarste de satswaarde des te meer zal stijgen.

Sats verzamelen kan op deze manieren

Hoe kun je bitcoin sats stacken? Ten eerste is het natuurlijk, als basisinformatie, handig te weten: Hoe kun je sats kopen? Via voorgaande link kom je op onze pagina met uitleg daarover. Vervolgens kun je één of meerdere van onderstaande manieren toepassen. Deze dienen als voorbeeld – en wellicht inspiratiebron voor het zélf vinden van nog meer mogelijkheden!

1 Iedere week, maand of andere periode sats kopen

Heb je een wallet, een account bij een crypto broker of bij een handelsbeurs zoals Binance? Dan is dit de eenvoudigste manier om sats te sparen: stel een automatische opdracht in voor het kopen ervan. In een BTC handels- en koopomgeving behoort dit vaak tot de mogelijkheden. Je kunt er automatisch een periodieke aankoop instellen, via je account gekoppeld aan een creditcard of iDEAL omgeving.

Een term die hiermee vaak verband houdt, is de zogeheten dollar cost averaging, bekend onder de afkorting DCA. Je koopt hierbij op vaste basis telkens een beetje, ongeacht de actuele koers. Het voordeel is dat je de risico’s, die inherent zijn aan deze vooralsnog toch zeer volatiele markt, spreidt. In andere woorden, de gemiddelde inkoopprijs van je bitcoin wordt zo beter verdeeld.

2 Zet wisselgeld en overige restanten en voordeeltjes om naar sats

In het dagelijkse leven heb je regelmatig klein wisselgeld – vaak nog in de vorm van bijvoorbeeld euro’s. Of je behaalt een voordeeltje met het opzeggen van een abonnement, of met het overstappen naar een andere leverancier. Je verkoopt misschien een gebruikte, maar nog prima stoel voor een paar tientjes op Marktplaats. Enzovoort. Zet al deze restantjes en kleine voordelen meteen even opzij. En koop er vervolgens (bijvoorbeeld) wekelijks of maandelijks voor (bijvoorbeeld) een paar tientjes weer wat bitcoin satoshis van.

3 Maak gebruik van een loyaliteitsprogramma voor bitcoin

Loyaliteitsprogramma’s zijn ‘van alle tijden’. Natuurlijk zijn er inmiddels veel varianten hierop, toegesneden op bitcoin en andere crypto. Een bekend voorbeeld: investeer je in een bepaald cryptoproject en ben je bereid je geld hierin voor langere tijd te laten staan? Dan kun je vaak rekenen op een beloning. Gaat het om een bitcoin-gerelateerd project of start-up, dan zal je extra sats krijgen. Of een korting in de vorm van deze kleinste BTC eenheid. Er zijn ook commerciële initiatieven waarbij je bij online aankopen bonus of cashback krijgt, via bitcoin. Aangezien dit gaat om kleine beetjes, zijn dit mooie gelegenheden om deze te stapelen. Typisch ‘stacking sats’ derhalve!

4 Bespaar op uitgaven die je eigenlijk niet nodig hebt…

Vast herkenbaar: je wilt iets kopen, hebt er ook best wel wat aan, maar je hebt het product of de service eigenlijk ook niet echt nodig. Een impulsaankoop is een expliciet voorbeeld. Maar er zijn ook meerdere andere aankopen waar je eigenlijk niet veel langer dan één dag of weekje een voldaan gevoel over hebt. Had je moeten sparen of had je het geld niet kunnen missen, dan had je het ook niet gekocht. Zeker met ‘bitcoin sats verzamelen’ in je achterhoofd, zijn dit uitgelezen kansen. Namelijk om éven weerstand te bieden, het betreffende geld opzij te leggen voor het kopen van sats – om zo lekker verder te stapelen. Een gerede kans dat je jaren en jaren later nóg véél meer profijt van je geld hebt!

5 Sats verzamelen door bitcoin minen – fee ontvangen in sats

Het minen van bitcoin is een essentieel onderdeel van deze cryptomunt. Anders zou Bitcoin niet kunnen bestaan. Het delven van nieuwe bitcoins moet gebeuren door computers, via het uitvoeren van krachtige berekeningen. Deze computers zijn eigendom van – en worden aangestuurd door – miners. Als beloning ontvangen zij een miner fee voor elke nieuwe, gevalideerde transactie in de blockchain. Eigenlijk is dit een technisch verhaal voor miners – die toch al weten hoe dit werkt. Maar de strekking is: de fee bestaat uit sats, die je weer kunt gebruiken voor het verzamelen ervan.

Sats fee verdienen via lightning network
Min of meer hetzelfde geldt voor het runnen van een Lightning Node. De drempel om hiermee aan de slag te gaan, en zo sats te verzamelen, is wellicht wat lager dan bij het minen. Ook dit vereist technische kennis, maar is wellicht interessant als je én van een uitdaging houdt én wat sats wilt bijverdienen. Kort gezegd houdt dit het volgende in. Binnen het Bitcoin Lightning Network zijn snellere bitcoin transacties mogelijk. Deze vinden namelijk plaats op een extra laag op de (volbezette) blockchain, de digitale database van BTC. Het Lightning Network bestaat uit nodes, ofwel knooppunten. Door een node te runnen, bied je ruimte voor betalingskanalen, waarvoor gebruikers je belonen – in de vorm van satoshis.

Het accumuleren van bitcoin sats is voor velen zelfs een sport. Tip: de hashtag #stackingsats levert nog altijd sprekende voorbeelden op van creatieve manieren om dit te doen!