Satoshi kopen: wat, wie, waar, hoe en waarom?

Satoshi kopen is bitcoin kopen. Maar wat is precies een satoshi? En/of wie is het? Waar kun je satoshi kopen? Hoe doe je dat? En waarom zou je dat kunnen doen? Het antwoord in vogelvlucht.

In letterlijke zin een satoshi kopen zal in principe niet gebeuren. Je hebt er namelijk heel veel van nodig om er überhaupt iets mee te kunnen doen. Lees: betalen, sparen of traden. Honderd miljoen satoshis maken één bitcoin, dus één satoshi zet nog geen zoden aan de dijk. Dus eigenlijk zou je niet moeten spreken van satoshi kopen, maar van satoshis kopen, in meervoud.

–> Wat is een satoshi? Antwoord: een honderdmiljoenste bitcoin

De term satoshi komt van de naam Satoshi Nakamoto. Wiens naam dat precies is, is in dit geval gek genoeg niet te zeggen. Het is namelijk een pseudoniem; dat van de grondlegger of grondleggers van Bitcoin. In zijn, haar of hun whitepaper: ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ staat uitgebreid beschreven hoe de techniek van deze digitale munt werkt en welk doel het dient.

–> Wie is Satoshi (Nakamoto)? Antwoord: het pseudoniem van de grondlegger(s) van Bitcoin

Binance & satoshi wisselkantoren in Nederland

Satoshi kopen kun je bij een broker in cryptomunten of bij een handelsplaats zoals de exchange Binance. Voorbeelden van bekende brokers in Nederland waar je bitcoin kunt kopen zijn deze bitcoin wisselkantoren: Bitonic, Bitvavo, BLOX, BTC Direct, Coin Meester, Phoenix Payments en SATOS. Zij zijn geregistreerd in het crypto register van De Nederlandsche Bank.

–> Waar kun je satoshi kopen? Onder meer bij crypto wisselkantoren in Nederland

Hoe je bitcoin satoshi koopt? Samengevat heb je daarvoor een bitcoin wallet nodig, naast een betaalrekening met euro’s voor betalen met iDEAL of creditcard, en een account bij één van de genoemde satoshi wisselkantoren. Wat betreft de wallets: er zijn veilige hard wallets maar ook (iets minder veilige) online wallets, in vele soorten. Je kunt zelf een satoshi wallet aanschaffen of gebruikmaken van een eigen digitale portemonnee van het wisselkantoor waar je satoshi koopt. Daarmee heb je een eigen wallet adres, waarheen je je gekochte satoshis laat opsturen.

–> Hoe kun je satoshi kopen? Met iDEAL of creditcard, een wallet en een broker account

Waarom satoshi kopen?

Tot slot: waarom wereldwijd steeds meer mensen bitcoin en daarmee satoshis aanschaffen? Deze crypto munt is een totaal nieuwe soort valuta: op basis van de blockchain, een digitale database. Dat zorgt voor scepsis maar ook voor veel nieuwsgierigheid. Maar bovenal: er zijn vele tienduizenden mensen bezig om deze munt definitief te doen slagen. En met een reden. Je kunt er gedecentraliseerd betalingen mee verrichten. Dat wil zeggen: zonder tussenkomst van een bank of wie dan ook, en áán wie dan ook. Supersnel en op basis van de meest innovatieve, efficiënte technologie, die nog volop in ontwikkeling is, ook bij andere cryptomunten.

–> Waarom: voor koerswinst, als spaarmiddel, om te proberen of om al mee te betalen

De huidige status leidt ook nog tot veel risico en volatiliteit (sterke koersschommelingen). Bedenk dus eerst goed voor jezelf welk bedrag je aan bitcoin of andere cryptomunten wilt besteden. En welk bedrag je er maximaal aan kwijt kan en zou willen raken. En met welk doel je sats wilt kopen. Is dat speculeren op een sterke koerswaarde op lange termijn? Of traden, dus inspelen op stijgingen of dalingen van de bitcoin op kortere termijn? Is dat om te proberen (een deel van) je spaargeld te beschermen tegen inflatie? Om alvast in sommige winkels mee te kunnen betalen? Of is het om alvast te wennen hoe dit financiële systeem in zijn werk gaat?