SATOSHI

Satoshi

Satoshi. Wie zit daarachter? Wat is het? Hoe koop je het? Waarom is het er? Wat kun je ermee? En hoe schaf je dit crypto betaalmiddel aan? Je leest het via deze pagina’s.


Satoshi Nakamoto is een pseudoniem van een anonieme persoon of groep personen. Hij/zij heeft of zij hebben de cryptomunt Bitcoin ontworpen, op basis van de blokchain database. Dit staat beschreven in het whitepaper: ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’. Het is de blauwdruk van de bitcoin. Hiermee kunnen kopers en verkopers transacties uitvoeren met een digitale cryptomunt zonder tussenkomst van derden. Daarbij hoort een peer-to-peer netwerk (P2P). Dat is een wereldwijd netwerk van computers die aan elkaar gelijkwaardig zijn. Deze kunnen gezamenlijk bestanden opslaan en delen, bijvoorbeeld voor het uitwisselen van cryptovaluta zoals BTC.

Satoshi: nodes, minen en fraude voorkomen

De pc knooppunten in het wereldwijde netwerk heten in het Engels nodes. Elk blokje binnen de chain bevat informatie over het vorige blokje, en elke node heeft een kopie. Daarmee hebben alle nodes – alléén gezamenlijk! – het volledige toezicht, zonder fraude te kunnen plegen. Daarvoor is ook het minen van bitcoin nodig. Dat houdt in dat computers (zeer) krachtige berekeningen uitvoeren. De eigenaren van die pc’s, de miners, ontvangen hiervoor een beloning.

Bij het digitale betaalmiddel BTC is een sat de kleinste eenheid. Je schaft sats aan in ruil voor euro’s, dollars of andere fiat of crypto valuta. Als je satoshis in je bezit hebt, beschik je dus over bitcoin (BTC). Omdat 1 sat slechts 1 honderdmiljoenste BTC is, bepaal je heel nauwkeurig het bedrag. Steeds meer mensen kopen een stukje bitcoin. Je schaft daarmee deeltjes aan van de cryptomunt Bitcoin. Waar je dat kunt doen en hoe dat in zijn werk gaat, lees je op Satskopen.nl.