Iets afrekenen met sats – voorbeelden uit de praktijk

Even een flesje water afrekenen met sats. Waarbij de verkoper de betaling instant in zijn of haar wallet ontvangt. Dáár waar betalen met bitcoin is verankerd in de economie, is een transactie als deze niets bijzonders meer. Met het gebruik van het lightning netwerk én de juiste app is er al gauw sprake van vele, vanzelfsprekende, alledaagse betalingen met sats.

Die vanzelfsprekendheid laat contentmaker en crypto-enthousiasteling van het eerste uur Madelon Vos treffend zien tijdens haar reis naar El Salvador. Het is het eerste land dat bitcoin erkende als wettig betaalmiddel, inmiddels ongeveer één jaar geleden. In meerdere reportage-afleveringen schetst Vos hoe bitcoin er in het alledaagse leven verandering teweegbrengt. En daarmee ook hoe iets afrekenen in sats voor velen er inmiddels ‘business as usual’ is.

Betalen met sats: via app en lightning netwerk

‘Madelon in El Salvador’, gesponsored door Bitvavo, is een driedelige serie op YouTube. Vos bekijkt daarin in hoeverre de bevolking het betalen met sats geaccepteerd heeft en er vertrouwd mee is geraakt. En hoe de acceptatie ervan ook is bevorderd door de techniek die ermee gepaard gaat: voor iedereen een wallet én gebruikmakend van het lightning netwerk.

Mooi voorbeeld uit de praktijk
Is El Salvador wat dit betreft een best practice voorbeeld voor de rest van de wereld? Is iets afrekenen in sats – en de wijze waarop dit mogelijk wordt gemaakt – zoals het daar gaat, de voorloper van een wereldwijd nieuwe norm? Om daarover meer te weten te komen, te horen en te zien, bracht Vos onder andere een bezoek aan hoofdstad San Salvador. Maar ze sprak ook met de lokale bevolking in het arme surfersdorp El Zonte, inmiddels beter bekend als Bitcoin Beach. Het is de plek waar al vóór de landelijke officiële invoering van bitcoin als betaalmiddel, de eerste initiatieven ontstonden om onderling iets te kunnen afrekenen met sats.

Zo werkt afrekenen van iets met bitcoin sats

En daar, in het Centraal-Amerikaanse land, komt ook het mooie voorbeeld om de hoek kijken van het betalen van een flesje water met bitcoin sats. Temidden van kleine lokale middenstanders, zonnige flora en fauna, houten tentjes, golfplaten huisjes, zandweggetjes, winkeltjes en hardwerkende, niet-rijke mensen, komt op de beelden ook het logo van bitcoin veelvuldig in beeld. ‘Bitcoin Accepted’ is telkens de strekking van die boodschap. Niet gek, want in El Zonte – Bitcoin Beach – bracht een anonieme donatie al in 2019 een kentering teweeg in de manier van betalen. In dollars kan nog altijd, maar iets afrekenen kan er éérst en vooral in sats.

In onderstaande video vind je ook een duidelijke uitleg over het lightning netwerk (vanaf minuut 16:00). Dat maakt honderdduizenden bitcoin sats transacties per seconde mogelijk.


Proef op de som
Een flesje water? Madelon Vos nam de proef op de som, zoals de beelden laten zien. Kosten: 1 dollar. Wijze van betalen? Gewoon in bitcoin: met op dat moment de actuele koers van 2517 sats. Het is een kwestie van de QR-code scannen met de BitcoinBeach App. Het bedrag aangeven – in dit geval in dollar, met de actuele dollar-sats koers direct omgezet in 2517 satoshis. De ontvanger selecteren: in dit geval TiendaMaria. Verzenden en bevestigen via de knop ‘conform payment’. En vervolgens natuurlijk meteen even real live controleren. En inderdaad, shop-eigenares Maria heeft de sats instant in háár (BitcoinBeach) wallet!

Stimulans voor de lokale, circulaire economie


Kortom, in de zuidelijke surferstad El Zonte in El Salvador heeft het iets kunnen kopen met bitcoin een stimulans gegeven aan de lokale, circulaire economie. De meeste inwoners beschikten hiervoor überhaupt niet over een bankrekening. Voor hen gaan er hierdoor meerdere deuren open: voor betalingen, maar bijvoorbeeld óók voor het maandelijks iets kunnen sparen. Het kopen, verkopen en iets afrekenen met sats is daar (al) volledig geaccepteerd, dagelijks en overal te zien. Voor velen een interessant, aansprekend, leuk en waardevol praktijkvoorbeeld van hoe iets afrekenen met sats straks óók op miljoenen andere plekken ter wereld wellicht kan.