Sats wallet

Wallet voor sats

In een satoshi wallet ontvang en bewaar je bitcoin sats. Een sat wallet is een volledig digitale portemonnee. Deze portemonnee heeft een uniek wallet adres. Met een eigen sats wallet en bijbehorend bitcoin adres kun je BTC sats kopen en verkopen.

Dit gebeurt decentraal. Dat wil zeggen dat je een wallet helemaal zelf kunt beheren en alle transacties zelf kunt uitvoeren, zonder tussenkomst van derden zoals een bank. Een wallet, in welke vorm dan ook, is nodig om überhaupt satoshis of andere crypto te kunnen hebben.


Sat wallet = bitcoin wallet

Een sat wallet is hetzelfde als een bitcoin wallet of BTC wallet. Behalve ontvangen en verzenden kun je hiermee je satoshis ook bewaren. Je hebt voor dit alles géén bank of andere financiële instelling nodig. Net als andere crypto portemonnees zijn satoshi wallets er in vele soorten. Samengevat kies je uit online wallets voor mobiel, online wallets voor desktop en hard wallets. De eerste twee zijn gratis, veilig en laagdrempelig. De laatste is niet gratis, nog (veel) veiliger en vraagt om iets meer handelingen. Een hard wallet is een USB-portemonnee, te bewaren losgekoppeld van het internet.

Daarnaast is er de mogelijkheid om een crypto exchange jouw wallet te laten beheren. In dat geval hoef je meestal alleen maar een wachtwoord te onthouden. Koop je een eigen crypto wallet of BTC sats wallet (een online dan wel hardware variant)? Dan beschik alléén jij over je private keys. Deze privésleutel is een essentieel onderdeel. Namelijk, hiermee onderteken je feitelijk je transacties, waaronder het verzenden van bitcoin of stukjes bitcoin (een bepaald aantal sats) naar een ander adres. Deze private key / private keys bewaar je dan ook zeer zorgvuldig. Niet digitaal maar offline!

Private keys van je digitale portemonnee

Info over de private keys van je sat wallet

De private key bestaat, aan de achterkant, uit een niet of nauwelijks te onthouden encryptische code. Om die reden is deze, voor de gebruiker, omgezet in een reeks van 12 of 24 ad random woorden. Spreekt iemand van een seed phrase, dan bedoelt hij of zij de private key.

Met deze reeks van 12 of 24 willekeurige woorden heb je overal en altijd toegang tot je account. Is bijvoorbeeld jouw computer gecrasht of jouw smartphone kwijtgeraakt? Of heb je je hardware wallet per ongeluk onderweg achtergelaten? Dan download en/of installeer je op een andere computer of smartphone opnieuw de online wallet of je koopt een nieuwe hardware crypto wallet. Als je je seed phrase nog maar hebt, kun je gewoon weer in je digitale coin portemonnee.

Bitcoin satoshi wallet adres

Walletadres voor je satoshis

Het aan de wallet gekoppelde adres is altijd digitaal en uniek. Deze is wél openbaar. Dat is je zogeheten public key, ofwel in het Nederlands je publieke sleutel.

Elk BTC adres heeft een rechtstreekse connectie met de Bitcoin blockchain: de cryptografische database waarin alle transacties veilig worden opgeslagen, door een wereldwijd netwerk van gebruikers. Elk crypto wallet adres maakt daarbij ook gebruik van een geheime digitale sleutel. En welke transactie je ook doet, een transactie van verzenden of ontvangen; deze kan nooit meer ongedaan worden gemaakt.

Goed te weten: sommige wallets maken meerdere ontvangstadressen aan (uit veiligheidsoogpunt). Deze BTC adressen blijven uniek, (her)bruikbaar en terug te vinden in je wallet historie.

Hoe kom je aan een wallet adres?

Als gezegd, om überhaupt bitcoin of andere crypto currency te kunnen kopen heb je een wallet nodig. De vraag is natuurlijk: hoe kom je daaraan? En welke moet je nemen?

Deze filter is een handige om mee te beginnen: bedenk eerst of je alléén bitcoin wilt kopen (en daarna mogelijk verkopen of erin handelen) of dat je ook andere crypto wilt kunnen beheren.

Voor elke cryptomunt zijn er namelijk specifieke wallets. Soms is zo’n wallet alléén voor die munt gemaakt, soms voor nog (veel) méér soorten crypto valuta. Er bestaan dus ook wallets die níet geschikt zijn voor BTC. Zoals bijvoorbeeld Ethereum wallets en Ripple wallets. Deze portemonnees zijn specifiek voor de Ethereum munt ETH respectievelijk Ripple munt XRP.

Wil je een sats wallet kopen en deze geheel in eigen beheer gebruiken met jouw eigen private keys? Dan heb je vervolgens de keus uit de genoemde mobiele online wallets (voor smartphone of desktop) of hardware wallets. Logischerwijs hebben al deze soorten hun kenmerkende voordelen en nadelen.

Online wallets voor bitcoin sats

Bitcoin sats wallet op je smartphone

Een mobiele wallet download je in de Android Store (Google Play) of in de Apple App Store / iOS. Dat is normaal gesproken gratis. Jouw sats portemonnee heb je hiermee altijd op zak: immers beschikbaar op je smartphone. Ben je een beginner als het om het kopen van bitcoin satoshis gaat? Dan is dit een laagdrempelige én veilige manier om je coins te bewaren. Het downloaden is zo gebeurd, en voor het maken van een account geldt hetzelfde. Lees daarna: Hoe kun je sats kopen?

Sats wallet op computer: software wallet

Kies je voor wat meer veiligheid in plaats van mobiel gebruiksgemak? Dan komt de keus in de richting van het installeren van een sat wallet op je computer (desktop of laptop). Dat is nog weer een stukje veiliger dan deze te downloaden en te gebruiken op je mobiele telefoon. Ook deze optie is normaal gesproken gratis. Het gaat ook om dezelfde wallet uit de Android Store (Google Play) of in de Apple App Store.

De reden waarom een software wallet op je pc iets veiliger is ten opzichte van eenzelfde variant op je telefoon, is dat een pc doorgaans beter beveiligd is (virusscanner) en daarmee minder gauw te hacken. Bovendien raak je een computer of laptop niet kwijt, terwijl dat bij een mobiel wel zou kunnen gebeuren. In dat geval is er overigens wat betreft jouw sats feitelijk nog steeds niets aan de hand: een dief heeft immers niet jouw private keys!

Let op: download een online crypto wallet altijd rechtstreeks via de officiële aanbieder.

Sats bewaren op een hardware wallet

Hardware wallet voor sats

Gaat het (gaandeweg) om veel satoshis die behoorlijk veel geld vertegenwoordigen? Koop dan een hardware bitcoin wallet. Je hebt vele soorten en modellen van meerdere merken en met meerdere mogelijkheden, maar denk qua kosten globaal aan 75-150 euro. Een hard wallet voor het beheren van je vele beetjes bitcoin is letterlijk een apparaatje dat je fysiek in je handen houdt. Dat is uit oogpunt van veiligheid en bescherming tegen een hack en online diefstal, de beste optie.

Met een hardware sats wallet behoud je zelf de maximale controle, doordat je hiermee jouw private keys offline bewaart. Bovendien zijn hardware wallets beveiligd met een pincode. Een hardware wallet is een USB-apparaat, gescheiden van computer en daarmee beschermd tegen malware, virussen en rechtstreekse hackers. Bij het kopen en verkopen van sats hoeft de hard wallet niet onnodig online connectie te maken. Het opdracht geven tot, en vervolgens de verificatie van een transactie én de bevestiging daarvan verlopen enkel en alleen via deze hardware. In géén geval hoeven jouw private keys dit USB-apparaat te verlaten. Zodoende lopen deze nooit via een fraudegevoelige internetroute. Bovendien maakt een hard wallet 2-factor authenticatie mogelijk: feitelijk een extra verificatie voor een succesvolle inlog of opdracht.

Web wallet of online sats kluis

Daarnaast is er zoals vermeld de mogelijkheid om een wallet te hebben die een crypto wisselkantoor of handelsbeurs voor jou beheert. Dat wordt een web wallet genoemd of internet wallet. Dit kan voor kleine bedragen een optie zijn. Of voor bedragen waarmee je wilt handelen in bitcoin sats en andere crypto. Zo verhandel je je satoshis razendsnel. Besef daarbij wel dat niet jij, maar het crypto bedrijf dat jouw web wallet in beheer heeft moet zorgdragen voor de beveiliging. Je beschikt dan niet over een eigen wallet met eigen private keys.

Ben je een echte beginner? Wil je je niet per se erg verdiepen in hoe een sats wallet werkt en kies je vooral voor gemak? Dan is een crypto makelaar zoals BLOX een uitkomst. Zij beheren voor jou een digitale kluis; een tegoed dat je kunt opwaarderen met euro’s. Van daaruit kun jij je sats aankopen en verkopen. Inwisselbaar tegen euro, maar ook tegen andere crypto coins. Met BLOX kun je met je smartphone direct handelen in vele populaire cryptocurrencies.

Hoe werkt een sats wallet?

Satoshi wallet en private key

Het versturen of ontvangen van een bepaalde hoeveelheid bitcoin via je wallet, gebeurt als volgt. De public key – je bitcoin wallet adres – is je rekeningnummer als het ware. Deze geef je op als je sats wilt ontvangen, zoals bij een aankoop in euro’s of dollars. De verzender weet hiermee naar welk adres hij of zij de sats moet sturen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor jou, wanneer je satoshis uit je wallet verkoopt, met als bestemming het openbare bitcoin adres van de ontvanger.

Een bitcoin sats adres bestaat uit een reeks alfanumerieke karakters in een aantal tussen 26 en 36. Dit wallet adres is opgebouwd uit kleine letters, hoofdletters (kapitalen) en cijfers. Het is de wallet zelf die het adres genereert. Bij BTC begint het adres altijd met het cijfer 1, met het cijfer 3 of met bc1. De complete reeks is tikfoutgevoelig en daarom gebruik je bij een transactie altijd de kopieerfunctie. Verder heeft in principe elke wallet ook een QR-code. Lees meer:

Welke satoshi wallets zijn er?

Er zijn veel soorten satoshi wallets, zowel online als in de hardware variant. Alle met hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Verschillen tussen deze bitcoin sats wallets zijn er op meerdere fronten. Zoals qua gebruiks- en bedieningsgemak (interface), functionaliteiten, het aantal andere soorten crypto coins (altcoins) waarvoor de wallet nog méér geschikt is, het design, de mate van aanvullende veiligheidsopties, wel of geen bluetooth, wel of geen SegWit en/of Bech32 (Native SegWit) ondersteuning (kort gezegd een geavanceerde vorm van blockchain voor snellere en goedkopere transacties) en, onder andere, prijs en privacy.

Bekende online wallets zijn onder andere: Exodus, Bitvavo, Green Wallet, Samourai.

Bekende hardware wallets zijn onder andere: Trezor (Trezor One), Ledger Nano (Ledger Nano S, Ledger Nano X), NGRAVE ZERO, BitBox02.