Betalen met sats: op weg naar het nieuwe normaal

Wat zijn sats? Naarmate het beetje bij beetje normaler wordt om met bitcoin te betalen, leren ook steeds meer mensen de betaaleenheid sats kennen. Sats zijn immers de kleinste deeltjes bitcoin: met een waarde van eenhonderd-miljoenste van deze coin per stuk. Met bitcoin sats kun je afrekenen op een groeiend aantal plekken: bij winkels, webshops, autofabrikanten of bijvoorbeeld via het Lightning Network. Met dit laatste is ook het razendsnel doen van micro payments met satoshis mogelijk. Evenals het live streamen van sats als betalingsmiddel zoals voor online content.

Bitcoin als betaalmiddel. Dat uit zich in vele vormen. Je kunt met een flinke hoeveelheid sats al bijvoorbeeld een Tesla kopen. Dat druk je dan uiteraard uit in de grotere eenheid bitcoin. Net zoals het geval is bij de volgende noviteit van het business intelligence-bedrijf Microstrategy: zij betalen het salaris van hun bestuursleden in de munteenheid BTC. Maar ook in het klein raakt betalen met bitcoin steeds verder geaccepteerd (ook al is bitcoin (nog) geen officieel erkend betaalmiddel). En bij die kleinere transacties heb je het al gauw specifiek over betalen in satoshis, ofwel afgekort sats.

Afrekenen met satoshis

Een mooi voorbeeld van het laatste is de reeks shops in Arnhem die aangesloten zijn bij Arnhem Bitcoinstad. Je drankjes, maaltijd of nieuwe broek afrekenen met satoshis? Dat kan er zelfs al sinds 2014. De initiatiefnemers waren hun tijd dus ver vooruit. Een hele reeks ondernemers, van horeca tot kledingzaken en zelfs supermarkt, accepteert er inmiddels bitcoin en daarmee sats voor het afrekenen van hun producten en diensten. En deels zetten zij hun ontvangen satoshis ook weer in voor het kopen van goederen en services van hun collega ondernemers.

Betalen met bitcoin

Ook elders, zoals alleen al in Nederland bij talloze soorten webshops, is betalen met bitcoin satoshis mogelijk. Hoe langer bitcoin bekend is en dienst doet, hoe meer innovatie er al heeft plaatsgevonden en hoe hoger de waarde van 1 BTC? Hoe normaler het is om bij uiteenlopende soorten betalingen te spreken van de term sats. Dat zal ook zichtbaar zijn op bijvoorbeeld crypto exchanges: als het gaat om bitcoin duikt tevens de koerswaarde uitgedrukt in sats steeds meer op.

De waarde van geld proberen te behouden via bitcoin: het is één functie van deze crypto coin. Een andere functie is ‘gewoon’ ermee te betalen. Wil dit op wereldwijde schaal kunnen gebeuren dan moet de gehele infrastructuur daarvoor nog wel een paar stappen zetten. Maar dat er op dit gebied vele en sterke ontwikkelingen plaatsvinden, is alvast zeker. Om ‘zomaar’ een voorbeeld te geven: zie het Bitcoin Lightning Network. Dit netwerk maakt het al mogelijk om microbetalingen te voldoen in sats. Razendsnel (en dat is een voorwaarde). Zodanig snel dat zelfs sats streamen kan!

Wat is het Bitcoin Lightning Network?

Het Lightning Network vormt een extra laag op de bitcoin blockchain, de digitale database van BTC. Alle transacties via het Lighting (betaal)netwerk komen niet terug in de blockchain zelf. Je ziet ze daar dus niet als zodanig geregistreerd staan. Daarmee wordt de toch al drukke, volle blockchain met deze transacties niet belast. En dat is nodig omdat anders de verwerking van een transactie bij een micro betaling veel te lang zou duren, zelfs al gauw een minuut of tien. Natuurlijk onwerkbaar als je, bijvoorbeeld, met sats even snel een drankje wilt afrekenen in het café of op het treinstation.

Het Bitcoin Lightning Network bestaat uit nodes, ofwel knooppunten. Het aantal nodes neemt anno 2021 sterk toe en daarmee de capaciteit van dit transactienetwerk. Bestel je je drankje en wil je betalen in satoshis? Dan heb je eerst een app hiervoor nodig: een Lapp (Lightning app) in de vorm van een Lightning wallet. Daarin stort je om te beginnen een hoeveelheid bitcoin, beter gezegd een hoeveelheid satoshis. Dat zullen er al gauw enkele tienduizenden zijn, wetende dat 1 SAT gelijkstaat aan 0,00000001 BTC. Hoeveel één sat nu waard is? Zie daarvoor de actuele satoshi koerswaarde.

Betalen met sats

Jouw aanvankelijke, grotere transactie van je bitcoin wallet naar je Lightning portemonnee (en eventueel weer vice versa) wordt nog wél geadministreerd in de blockchain. Maar nadat je sats in de Lightning wallet staan, zijn deze onderdeel van het Lightning Network. Wil je je brood of drankje afrekenen? Dan maak je met je app/wallet verbinding met een betaalkanaal op dit laatstgenoemde netwerk. Van daaruit geef je opdracht tot het versturen van het betreffende bedrag in satoshi naar het betreffende adres. Voor deze laatste transactie is dus géén registratie meer nodig in de bitcoin blockchain. In plaats daarvan stuurt de node van het Lightning Network, buiten de blockchain om, jouw betaling per direct door naar de rechthebbende. Lees: naar de bereider van jouw drankje of bijvoorbeeld de bakker van jouw brood, degene die daarmee zijn of haar voorraad sats ziet toenemen.

Betalen met sats

Sats streamen

Op basis van deze razendsnelle cryptomunt betaaltechniek kun je ook sats streamen. Microbetalingen verrichten is één, maar het streamen van bitcoin is nóg een toepassing met ongekende mogelijkheden. Streaming sats is geschikt voor bijvoorbeeld kijkers en luisteraars van content als video’s, podcasts en voor gamers. Terwijl de productie of uitzending gaande is, kun je via het Lightning Network bijvoorbeeld een x-aantal satoshis per tijdseenheid doorlopend streamen om te blijven kijken, luisteren of gebruikmaken van de, door jouw gewaardeerde, online dienst.