Andermaal: recordwaarde bitcoin sats

De gemiddeld genomen sterk stijgende lijn van de waarde van bitcoin sats laat een nieuw record zien: 1 BTC is op 13 maart 2021 omstreeks 12.45 uur boven de 60.000 dollar uitgestegen. Omgerekend is 1 satoshi (de kleinste bitcoin rekeneenheid) nu 0,0006 dollar waard. Om precies te zijn was de waarde van de cryptomunt op zijn (voorlopige) hoogtepunt 60.012,78 dollar. De vorige recordwaarde werd bereikt op 28 februari van dit jaar, met (ruim) 58.000 dollar. Kijk hier voor de actuele koers van de bitcoin satoshi.

De zeer volatiele golfbeweging van de cryptomunt bitcoin gaat tot dusver, gemiddeld gezien, gepaard met een zeer stijgende lijn. Bijvoorbeeld: vergeleken met een kwartjaar geleden is de prijs van de bitcoin – en daarmee die van de sat die een waarde vertegenwoordigt van 1 BTC gedeeld door honderd miljoen – ongeveer verdrievoudigd.

Prijs satoshis omhoog: hoe en hoe lang nog?

De vraag is natuurlijk: welke oorzaken heeft de stijging van de waarde van bitcoin sats? En hoe lang houdt dit nog stand? Of stijgt de koers tot nog veel grotere hoogten? Analyses van ‘voorstanders’ en ‘tegenstanders’ van het gebruik van de cryptomunt BTC lopen uiteen. Feit is in elk geval dat de laatste maanden veel grote partijen tot wel miljarden dollars aan bitcoin hebben gekocht. Dat drijft uiteraard de prijs ervan op. Voorbeelden zijn institutionele beleggers en bedrijven zoals Tesla, MicroStrategy en Grayscale. Ook onder particulieren neemt de populariteit toe om een deel van hun vermogen in een x-aantal satoshis te steken.

Investeren in BTC: alternatief voor deel spaargeld

Behalve nieuwsgierigheid en het toenemende gemak van bitcoin aanschaffen, vormt ook bescherming van spaargeld tegen inflatie een veelgenoemde reden. Met de lage of zelfs negatieve spaarrentes bij een rekening met traditionele valuta’s (fiat valuta’s zoals euro’s en dollars) wordt (deels) investeren in bitcoin voor steeds meer mensen een serieuze optie.

Stukje bitcoin kopen = satoshis kopen

Het hoeven géén hele bitcoins te zijn, want ook een stukje bitcoin kopen is mogelijk; al sinds het ontstaan van ’s werelds grootste cryptomunt in 2008. Die deeltjes bitcoin bereken je in satoshis (afgekort sats). Als vermeld gaan er honderd miljoen van in één eenheid BTC. Zie ook de huidige satoshi koers in euro. Op moment van schrijven zou je – ongeveer – 5000 sats betalen voor zoiets als een kopje koffie. Lees op Satskopen.nl meer over sats en/of het kopen van sats.