DNB Crypto: register goedgekeurde crypto bedrijven Nederland

Het DNB crypto register. Dat is de lijst van De Nederlandsche Bank (DNB) met goedgekeurde crypto bedrijven die opereren in of vanuit Nederland. Goedkeuring voor het aanbieden van cryptodiensten zegt uitsluitend iets over de naleving van de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ en de ‘Sanctiewet 1977’. DNB houdt hierop toezicht via het (al dan niet) verlenen van een officiële crypto registratie.

Aanbieders van cryptodiensten zijn crypto wisselkantoren en/of kantoren die een crypto wallet aanbieden voor hun klanten. Vaak gaan beide met elkaar gepaard. Bij een crypto kantoor kun je fiat geld, zoals de euro en dollar, omwisselen voor bijvoorbeeld bitcoin sats en natuurlijk omgekeerd. In de wallet, een digitale portemonnee, kun je deze cryptomunten dan bewaren.

Behalve bitcoin satoshis kun je bij crypto wisselkantoren ook allerlei andere digitale valuta aankopen en verkopen. Er zijn vele honderden cryptomunten. Deze werken allemaal op basis van cryptografie. Slechts enkele van de vele bekende voorbeelden zijn, naast bitcoin (BTC): ethereum (ETH), Cardano (ADA), Ripple (XRP), Zilliqa (ZIL), Orion (ORN), Harmony (ONE) en Chainlink (LINK).

DNB crypto bedrijven

DNB crypto bedrijven hebben met succes een inschrijving aangevraagd in het crypto register van De Nederlandsche Bank. Het actuele overzicht van goedgekeurde crypto bedrijven vind je hier. De centrale bank houdt géén toezicht op de financiële risico’s van het wisselkantoor en voor de klanten ervan. De bescherming biedt zoals gezegd wél toezicht op het naleven van de wet op het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. Voor alle aanbieders van cryptodiensten die actief zijn in of vanuit Nederland is het verplicht om een DNB Crypto Registratie te hebben.

Dit zijn per juni 2021 de DNB goedgekeurde crypto bedrijven:

  • 2525 Ventures B.V. gevestigd in Rotterdam
  • AMDAX B.V. gevestigd in Amsterdam
  • B4C Markets B.V. gevestigd in Amsterdam
  • Bitmymoney B.V. gevestigd in Den Haag
  • Bitonic B.V. gevestigd in Austerlitz
  • BitPay B.V. gevestigd in Amsterdam
  • Bitstamp Europe S.A. gevestigd in Luxemburg
  • Bitvavo B.V. gevestigd in Amsterdam
  • Blox B.V. gevestigd in Nijmegen
  • BTC Direct Europe B.V. gevestigd in Nijmegen
  • BUX Alternative Investments B.V. gevestigd in Amsterdam
  • Coin Meester B.V. gevestigd in Aalsmeer
  • Coinmerce B.V. gevestigd in Kudelstaart
  • Digital Currency Services B.V. gevestigd in Rotterdam
  • EU Internet Ventures B.V. gevestigd in Amsterdam
  • Flow Traders B.V. gevestigd in Amsterdam
  • Knaken Cryptohandel B.V. gevestigd in Capelle aan den IJssel
  • Phoenix Payments B.V. gevestigd in Veghel
  • Satos B.V. gevestigd in Lelystad
  • Triaconta B.V. gevestigd in Gemeente Geldermalsen

Bron: DNB

Wisselkantoren bitcoin sats en andere crypto

Cryptomunten zijn al een betaalmiddel, een spaarmiddel en investeringsmiddel. Crypto coins zijn digitale valuta op basis van encryptie en blockchain, maar (nog) niet erkend als officieel geld. Bij DNB crypto kantoren kun je ze kopen en bewaren. Bij De Nederlandsche Bank zelf zijn géén cryptovaluta te koop, evenmin bij commerciële banken zoals ING, Rabobank en ABN Amro. Via een rekening bij één van deze banken kun je wel je euro’s omzetten naar bitcoin satoshis of andere digitale valuta. Dit in combinatie met een account bij één van de goedgekeurde crypto wisselkantoren in Nederland.

DNB crypto bedrijven

DNB biedt bij crypto coins géén bescherming aan consumenten die erin willen investeren of handelen, mocht het ergens misgaan. De reden dat de centrale bank van Nederland via het crypto register toezicht houdt, is de relatieve kwetsbaarheid voor schendingen van de integriteit: financieel economische criminaliteit. Indien noodzakelijk kan De Nederlandsche Bank een dwangsom en/of boete opleggen en/of strafrechtelijk aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.

Crypto exchanges, handelsbeurzen en wisselkantoren in Nederland moeten van DNB gegevens opvragen van hun klanten. Wil je een account aanmaken dan is het wettelijk verplicht om data te verstrekken zoals naam, adres, geboortedatum en een bewijs daarvan via een identiteitsdocument. Dit stelt het crypto bedrijf in staat om controle uit te oefenen op eventuele betrokkenheid bij witwassen of het financieren van economische criminaliteit.

Wijziging voorschriften De Nederlandsche Bank

Deze voorschriften van DNB zijn dwingender dan verreweg de meeste cryptobedrijven wenselijk achten. De verplichte cryptoregistratie ging in 2020 in, terwijl in april 2021 na een rechtszaak de eisen minder streng zijn geworden. Zo is de Sanctiewet Cryptobedrijven sinds mei 2021 niet langer van toepassing. Daarbij moesten crypto bedrijven bij élke transactie de klant controleren op een eventuele vermelding op de internationale sanctielijsten.

De bezwaarprocedure was aangespannen door bitcoin wisselkantoor Bitonic samen met branchegenoten. Het bedrijf heeft dit alvast voor elkaar: zij en collega crypto bedrijven hoeven níet iedere afzonderlijke transactie van één en dezelfde persoon binnen de Sanctiewet opnieuw uitgebreid te verifiëren. In plaats daarvan eist DNB nu slechts één intensieve, algehele risicoanalyse bij een nieuwe klant (mits deze géén reden geeft tot nader onderzoek). Bitonic, gevestigd in Austerlitz, is één van de goedgekeurde crypto wisselkantoren.