Sats, satoshis: wat is het, wat zijn het?

Sats is de afkorting van bitcoin satoshis. Dat zijn de kleinste eenheden bitcoin (BTC): 1 Sat = 0,00000001 BTC. De term sats of SAT heeft nog meer definities. Ook financieel. Zo zijn er naast crypto sats, ofwel satoshis, ook onder meer SATS aandelen. De internationale betekenis heeft echter doorgaans betrekking op het kopen, verkopen of overmaken van een hoeveelheid bitcoin satoshis. Koop of verkoop je er 100 miljoen? Dan is dat 1 bitcoin.

Klik verder om méér te lezen over sats.

Sats / satoshis kun je kopen, verkopen, traden, omwisselen of gebruiken als betaalmiddel. Dit kan in elk gewenst aantal. Deze transacties voltooien met een hele bitcoin zou te duur en onwerkbaar zijn. Daarom zijn bitcoin sats dé rekeneenheid voor handelen, betalen en overmaken. Je kunt elk bedrag kiezen, waarbij je deze bijvoorbeeld kunt omrekenen naar euro om je budget te helpen bepalen. Sats kopen kan in Nederland met iDEAL, creditcard, PayPal bij deze wisselkantoren.

Sats (crypto) komt van satoshis | afkorting SAT

Elke BTC transactie wordt berekend in sats. Daarmee is elke bitcoin transactie nauwkeurig tot 8 nullen achter de komma – of internationaal gezien tot achter de punt. Terwijl de eenheid sats al een afkorting op zich is, immers van Satoshi, is er in het crypto handelsverkeer nog een verdere afkorting: SAT. Waar bitcoin bij wisselkantoren en exchanges de verkorte aanduiding BTC heeft, en euro bekendstaat als EUR, is er voor de allerkleinste eenheid BTC de afkorting SAT.

Er zullen uiteindelijk niet meer (of minder) dan 210.000.000.000.000 sats zijn. Méér worden er niet gemaakt (gemined). Dat staat exact zo beschreven in het Bitcoin Satoshi Whitepaper. Een belangrijke reden is dat hiermee schaarste ontstaat, van belang voor de waarde van elk betaalmiddel. Sats bestaan al sinds het ontstaan van de cryptovaluta Bitcoin. Maar aangezien gemiddeld genomen de waarde van BTC stijgt, neemt ook het gebruik van de term sats (nu pas) toe. De gemiddelde transactiewaarde is immers veel lager dan de huidige waarde van de bitcoin. En daarmee groeit de behoefte aan, en de noodzaak van, rekenen in kleinere bitcoin eenheden.

Sats en satoshis

Satoshis en micro payments

In het huidige en toekomstige crypto tijdperk zijn bitcoin sats bovendien de ideale eenheid om ook microbetalingen mee te verrichten. Streaming sats bijvoorbeeld is toepasbaar bij het realtime luisteren of bekijken van betaalde content. Ook andere micro payments kun je voldoen in bitcoin, waarbij dan sprake is van een heel klein bedrag, zodoende uitgedrukt in satoshis.

Naast de definitie in relatie tot bitcoin zijn er zoals gezegd ook SATS aandelen. Dat zijn aandelen op de Singapore Exchange (S58.SGX). Dit is géén crypto, maar ook hierin kun je dus investeren. SATS is een investeringsholding dat gateway services (Gateway Services) biedt evenals diensten in de gekoelde en diepvries catering- en voedingsindustrie (Food Solutions).

Sats: verschillende betekenissen en definities

  • Bitcoin sats: de kleinste deeltjes Bitcoin (BTC)
  • SATS aandelen: dit zijn aandelen in het gelijknamige (Singaporese) bedrijf
  • Toelatingstest in de VS voor universiteiten en hogescholen: SAT
  • In Nederland: Samenwerkingsverband voor Theaterspecialisten
  • SATS Trainingsmethode voor communiceren met dieren
  • Afkorting van satellieten (‘sats’)

Behalve de kleinste eenheid Bitcoin, is SAT dus óók: een veelgebruikte standaard voor een toelatingstest voor potentiële studenten aan een hogeschool of universiteit. Deze test stelt scholen en universiteiten in de Verenigde Staten in staat om de kwaliteiten van deze studenten te beoordelen aan de hand van gestandaardiseerde scores. ‘SAT’ was in dezen oorspronkelijk een afkorting van onder andere Scholastic Assessment Test. Het betreft een uitgebreide test van bijna vier uur, bestaande uit schrijven, wiskunde en begrijpend lezen.

Sats satoshis / andere definities

In Nederland is SaTS daarnaast de afkorting van de organisatie ‘Samenwerkende Theaterspecialisten‘.

Verder is SATS eveneens een trainingsmethode voor het communiceren met honden en andere dieren (Syn Alia Training Systems).

Deze site gaat specifiek over sats in relatie tot bitcoin. Satskopen.nl geeft informatie over: waar kun je sats kopen en hoe kun je sats kopen. Vind op deze website ook de Sats calculator (Sats naar Euro, Sats naar Dollar en Sats naar Bitcoin) en alle informatie over Satoshi: waar komt de term vandaan? Wat is de waarde ervan? Hoe en waar kun je satoshis kopen?