Iets kopen met satoshis: het kan (ook) al in El Salvador

Betalen met sats. In El Salvador is afrekenen met satoshis op steeds meer plaatsen de praktijk van alledag. In het dagelijks leven kun je er boodschappen doen en producten kopen met bitcoin sats, doorgaans via smartphone en een QR code. El Salvador is het eerste land ter wereld waar bitcoin geldt als wettig betaalmiddel. President Nayib Bukele kreeg daarvoor op 9 juni 2021 goedkeuring van het parlement. De bewoners van het Centraal-Amerikaanse land mogen ook hun belasting betalen in deze bekendste cryptomunt. En winkeliers en ondernemers die beschikken over de benodigde technologie, zijn verplicht om betalingen in satoshis te accepteren. Iets kopen met satoshis, met smartphone in de hand? Dat is (ook in El Salvador) al een bekend fenomeen.

Ondertussen is er voor El Salvador nog wel werk aan de winkel om betalen met bitcoin verder te faciliteren. Dat betekent: volledige aandacht op de noodzakelijke techniek, veiligheid, transparantie, beschikbaarheid van internet en juridische, fiscale, economische en commerciële aspecten. Naast kritische ogen krijgt El Salvador daarbij ook ondersteuning: het werkt samen met diverse multilaterale organisaties om bitcoin betalingsverkeer over het hele land mogelijk te maken. Het leidt alvast tot concrete El Salvadoraanse voorbeelden van even iets afrekenen met bitcoin sats:

Ondersteuning bij bitcoin satoshis als wettig betaalmiddel

Op het officiële overheidsorgaan van de regering van El Salvador, verhaalt minister van Financiën Alejandro Zelaya onder meer over de beleidsmatige en technische steun van het CABEI (Central American Bank for Economic Integration). “Hiermee hebben we de fiscale ruimte gevonden om deze trust te financieren.” De Ontwikkelingsbank van El Salvador (BANDESAL) en de Centrale Reserve Bank (BCR) zijn andere instanties die het land ondersteunen bij het kunnen gebruiken van bitcoin en satoshis als wettelijk betaalmiddel. “Mede via het beschikbaar stellen van middelen uit het Algemeen Fonds”, zegt Zelaya. “Verder hebben we eveneens de Wereldbank in dit proces om begeleiding gevraagd.” Daarnaast richt de regering zich ook op het veelbesproken milieutechnische aspect van bitcoin. Er lijkt aandacht te zijn voor het zo groen mogelijk minen van deze cryptomunt:

Zaken als convertibiliteit (de mogelijkheden en beperkingen bij het kunnen omwisselen van (in dit geval) bitcoin voor andere liquide valuta) en zeer sterke bitcoin koersschommelingen vormen een grote uitdaging. De genoemde trust van de BANDESAL moet voor deze onzekerheden een buffer vormen. Aan de andere kant hoopt de regering van de nog maar 39-jaar jonge president Nayib Bukele op nieuwe, grote investeerders, en op het extra opbouwen van een innovatieve voorsprong. Met als voordeel méér banen in vooral de crypto sector en betere economische kansen voor het grote aantal arme inwoners (zonder eigen bankrekening) van El Salvador. De minister van financiën benadrukt echter wel dat bitcoin de dollar niet vervangt als wettig betaalmiddel. Zo worden de salarissen nog ‘gewoon’ uitbetaald in dollars. Dit in tegenstelling tot eerdere berichtgeving in de nationale en internationale media.

Iets kopen met satoshis: zoals ijsje, fruit en pupusa’s

Bitcoin en de dollar zullen in El Salvador dus naast elkaar bestaan, beide als wettelijk toegestaan betaalmiddel. President Bukele: “Het gebruik van bitcoin en het betalen met sats zal de economische positie van Salvadoraanse families die nu geld kunnen overmaken via BTC, verbeteren.” Het land uit Centraal Amerika werkt in dit kader ook aan het beschikbaar stellen van internet aan de gehele bevolking. Zoals via satelliettechnologie, in de gebieden met een nog ontbrekend of slecht internetsignaal. El Salvador werkt ook aan het scheppen van vertrouwen aan zijn burgers om daadwerkelijk transacties uit te voeren met bitcoin. Dat lijkt op steeds meer plekken te lukken. Een deel van de bevolking betaalt al concreet met bitcoin. Denk aan het kopen van fruit of het nationale gerecht pupusas, de mais- of rijsttortilla’s die ook op straat populair zijn als tussendoor snack:

Bitcoin satoshis: dagelijkse betalingstransacties

El Salvador (6,5 miljoen inwoners) is één van de armste landen van Latijns-Amerika. Het land kampt met oplopende handels- en begrotingstekorten en (daarmee) met een dalende kredietwaardigheid. Evenals met beschuldigingen van corruptie. El Salvador heeft géén eigen munt; de Amerikaanse dollar en nu dus ook de bitcoin vervullen daarmee een essentiële rol in het economische verkeer. Ondertussen kijken het IMF, de Wereldbank en andere nationale en internationale financiële organisaties zeer kritisch op de ‘bitcoin-ontwikkelingen’ toe. Dat neemt vooralsnog niet weg dat, naast El Salvador, in méér landen dagelijkse betalingstransacties met bitcoin satoshis al tamelijk gebruikelijk zijn. Zo zijn veel inwoners van Venezuela, dat kampt met hyperinflatie, al vertrouwd met hoe je bitcoin sats kunt kopen, ontvangen, overmaken en ermee betalen. En ook politici uit andere, vooral arme Zuid-Amerikaanse landen kijken naar de ‘bitcoin sats progressie’ van El Salvador met bovengemiddelde belangstelling toe.