Bitcoin verhandelen in de SAT-mode

Bitcoin transacties uitvoeren in sats, in plaats van in de eenheid BTC? Bij de cryptocurrency exchange Bitfinex hebben klanten de keuze uit beide. Het wisselkantoor biedt per heden de Satoshi-modus aan. De SAT-mode is bedoeld om het handelen in bitcoin makkelijker én overzichtelijker te maken. Daarnaast is er de BIT-modus, een iets grotere eenheid van BTC.

Voor elk handelspaar met BTC kunnen klanten van Bitfinex bij elke wisseltransactie kiezen. Voeren zij de handelstransactie uit vanuit de SAT eenheid (dat is 0,00000001 BTC)? Of vanuit de honderd keer grotere BIT-eenheid (1 BIT = 0,000001 BTC)?

De lancering van de SAT-optie ofwel de Satoshi-modus maakt het traden met bitcoin eenvoudiger. Door te rekenen in sats – of in bits – zijn de getallen, bedragen en berekeningen beter leesbaar en sneller te begrijpen. Doordat 1 bitcoin een groot bedrag vertegenwoordigt (hier vind je de bitcoin wisselkoers in euro en hier vind je de bitcoin wisselkoers in dollar), zijn overzichtelijke eenheden steeds meer een must. Dat geldt al helemaal wanneer deze cryptomunt dagelijks toepasbaar is voor het betalen van kleinere producten, zoals boodschappen. Een prijskaartje van bijvoorbeeld 999 sats is duidelijker. Het leidt tot minder vergissingen dan bij een display waarop diezelfde prijs is weergegeven als 0.00000999 BTC. Zelf btc naar sats omrekenen? Zie onze sats-bitcoin calculator.

SAT-mode of BIT-mode

Bitfinex stelt gebruikers in staat om SAT of BIT in te schakelen in de interface. Bron: de website van deze exchange. Wie in zijn of haar account-instellingen de SAT-modus inschakelt, ziet voortaan SAT/USD staan als handelspaar, in plaats van voorheen BTC/USD. Uiteraard kun je ook altijd terug switchen. Naast SAT (één honderd-miljoenste BTC) kun je zoals vermeld ook kiezen voor BIT (één miljoenste BTC).

1 satoshi is de allerkleinste eenheid van bitcoin. Op deze website lees je waarom de aanduiding van sats bij het betalen of handelen in bitcoin vaak logisch is. Ook lees je precies wat sats zijn, waar de term vandaan komt en hoe en waar je deze kunt kopen.

Bitfinex is opgericht in 2012. De cryptocurrency exchange heeft bovengemiddeld aandacht voor technologische innovatie inzake de handel in digitale munten op basis van de blockchain. Het bedrijf biedt bovendien toegang tot onder meer P2P financiering en OTC (over-the-counter handel buiten de officiële beurs). Deze sats / crypto echange is dan ook vooral gericht op de meer professionele handelaar.